„Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům,“ řekla novinářům Krnáčová. Stavební úřad městské části Praha 1 se podle ní bude muset vyjádřit, zda byl dodržen technologický postup.

NPÚ považuje takový výrok za absurdní. „Není nám jasné, jak by mohlo aktuální zřícení části stavby v červenci 2018 jakkoliv souviset s úsilím o větší památkovou ochranu dotčené budovy v průběhu let 2015–2016. Navíc již ze samé podstaty věci nemůže odborná organizace památkové péče nést jakýkoliv podíl odpovědnosti za bezchybnost projektu a bezchybnou realizaci stavby,“ uvedl NPÚ. Na svém webu zveřejnil veškerá odborná vyjádření k návrhu přestavby objektu.

Video
Video se připravuje ...

Adriana Krnáčová k tragédii v Mikulandské David Malík

„Na základě fotografické dokumentace zřícené klenby z médií lze podle zkušeností odborníků z NPÚ usuzovat spíše na zanedbání bezpečnostních opatření při realizaci stavby, nicméně bez důkladného vyšetření celé věci se NPÚ zdráhá jakýchkoliv neuvážených soudů. Totéž doporučuje i hlavnímu městu Praze,“ dodal NPÚ.

Dílny pro UMPRUM

Přestavba bývalé základní školy z 19. století má ponechat původní výšku čtyř nadzemních podlaží, z vnějšího pohledu dozná budova minimálních změn. V původním objektu budou dílny pro různé obory Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kam mají mít přístup pouze studenti a zaměstnanci školy. Ve dvoře vzniknou nové prostory včetně velké haly v přízemí, která by měla zároveň sloužit jako galerie a pro další aktivity školy směrem k veřejnosti. Na střeše má vzniknout střešní terasa, rovněž otevřená veřejnosti.

Rektor UMPRUM Jindřich Smetana již dříve řekl, že projekt se připravuje od roku 2012. Jeho autorem je architekt Ivan Kroupa, který je tvůrcem například podoby centra moderního umění DOX. Škola v první polovině března podepsala smlouvu za 420 milionů korun s firmou Metrostav, stavba měla být hotova zhruba za rok a půl.

Rektor v souvislosti s přípravou projektu kritizoval pražské pracoviště NPÚ. Ten má sice při projednávání staveb pouze poradní hlas, podle Smetany však přípravu různými obstrukcemi zdržel o tři roky, což se promítlo i do vyšší ceny. Šéf pražského pracoviště NPÚ Ondřeje Šefců v dubnu uvedl, že projekt UMPRUM zachovává jen minimum z původní historicky cenné stavby.

V budově se dnes při rekonstrukci propadla dvě patra. Sutiny zavalily několik lidí, tři z nich se hasičům podařilo vyprostit a s těžkými zraněními předat lékařům. Další dělníci podle hasičů zřejmě pod sutinami stále jsou. Budova je nestabilní a může kdykoliv spadnout, uvedli. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Fotogalerie
58 fotografií