Kapesních krádeží bylo v Praze za prvního půl roku nahlášených 2696, objasněno bylo pouze 83. „Objasnění je složitější, protože oběť krádež většinou zjistí na jiném místě, v jiné době, a pro policii je pak obtížné zajištění jakýchkoliv stop,“ vysvětlil Ptáček. Důležitá je podle něj prevence. Situace je letos podobná jako v minulém roce, kdy bylo nahlášeno 3062 kapesních krádeží a objasněno jich bylo 80.

Podle Ptáčka klesl i počet krádeží aut, z 524 na 376, oproti loňskému prvnímu pololetí naopak stoupl počet případů, kdy bylo auto vykradeno - o 330 na 2788. „Je to samozřejmě také o prevenci. Jde o to, kde řidiči vozidla zanechávají a jestli slyší na naše rady, aby nenechávali věci ve viditelných částech vozu - aby nebyly lákadlem pro nenechavé ruce zlodějů,“ řekl Ptáček.

Chodci vs. tramvaje

Upozornil na to, že oproti loňskému roku se v Praze zvýšila úmrtnost při dopravních nehodách. Zatímco loni zahynulo v Praze při nehodách od ledna do konce června devět lidí, letos to byl dvojnásobek. Podle Ptáčka přibyly zejména případy střetu chodce s tramvají.

„Důvodů je mnoho, hlavní je nepozornost. Řada lidí má sluchátka, nevnímá své okolí a vejde přímo pod kola tramvaje. Řidič pak nemá šanci zabrzdit,“ řekl ředitel. Připomněl, že tramvaj má přednost i na přechodu pro chodce. Zmínil i kampaně, které jsou v Praze už několik let. „Cílem je zapůsobit na ostatní účastníky silničního provozu. Aby si uvědomovali, že nejsou nezranitelní,“ dodal Ptáček.

V budoucnu chce policie zvýšit dohled nad nejnavštěvovanějšími místy Prahy - zvýší dozor na Staroměstském i Václavském náměstí, přičemž hodlá nasadit více policistů v civilu. Plánuje se také zaměřit na kamerový systém.

„Tlaky na policii nevnímám“

Ptáček v červnu nahradil v čele pražské policie Miloše Trojánka, který se přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Trojánek se v minulosti opakovaně zastal podřízeného, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

Ptáček dnes obecně řekl, že žádné tlaky na policii nevnímá. „Žádné tlaky nevnímám a ani nemám potřebu nějakým způsobem na jakékoliv události reagovat,“ uvedl. „Všechno běží standardním způsobem, veškerá trestní řízení v rámci hlavního města jsou pod dozorem státního zastupitelství a nadřízených, takže já nemám důvod do nich vstupovat. V případě, že bych zjistil jakékoliv problémy v jakékoliv kauze, mám aparát, který je schopný je prošetřit a v případě potřeby i zasáhnout,“ doplnil ředitel.

Podle Ptáčka chybí pražským policistům zhruba 640 lidí. „Samozřejmě děláme všechno pro to, abychom nalákali nové kolegy do našich řad, ale rozhodně to není věc, která by ohrožovala bezpečnostní situaci v Praze,“ řekl.

V nové pozici by chtěl využít především zkušeností, které získal jako náměstek ředitele středočeské policie. „Vnímám Prahu jako zrcadlo České republiky. Největším zrcadlem je centrum města, Václavské a Staroměstské náměstí, nebo hlavní nádraží. Jedna z mých priorit je, aby obraz České republiky prostřednictvím těchto míst byl lepší a lepší,“ dodal Ptáček.