Brněnské části festivalu se účastní i známý spisovatel Michal Viewegh. „Na festivalu ProART jsem letos poprvé. V Brně budu lektorem dva dny. Víkendové kurzy jsem v Praze už vedl a také jsem učil tvůrčí psaní na literární akademii Josefa Škvoreckého,“ říká autor.

Letos přijede rekordních čtyřiatřicet lektorů

Mezi účastníky jsou i další známí umělci jako Lenka Dusilová či Ida Kelarová. „Všichni jsou české špičky. Alena Mornštajnová, a Martin Vraný - to jsou jména, která také určitě přitáhnou pozornost,“ říká ředitel festivalu Michal Dvořák.

Každoročně se na festival vrací osvědčené tváře z uplynulých ročníků, doplněné o řadu nových. „Rekordních čtyřiatřicet lektorů bude předávat své znalosti a zkušenosti v žánrech současného tance, divadla, zpěvu, hudby, literatury a fotografie,“ upřesňuje ředitel.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se festival koná až do 22. července, pak se přesune do Valtic. Markéta Mala

Netradiční výuka zahraničních tanečníků

Do Brna zavítali i zahraniční umělci. Italský tanečník Nicola Vacca studoval v Madridu, nyní žije v Paříži a na festivalu v Brně učí tanec. „Důležitá je pro mě kreativita, fantazie, využití improvizace a vnímání prostoru, kde se právě nacházíme,“ říká Vacca.

Po tři dny bude na programu i unikátní workshop syrsko-francouzského tanečníka Sakhera Almonema. „Budeme experimentovat se současným tancem a fotografií ve snaze dosáhnout obrázků, které budou sdělovat nějaký příběh,“ tvrdí Almonem. 

Umělci nebudou jen učit

Festival se skládá ze dvou částí. První jsou workshopy, které nabízejí výuku v různých disciplínách. Druhou částí je večerní program, kdy se učitelé vrátí do role umělců. „Lektory festival obohacuje a posunuje v jejich vlastní tvorbě,“ myslí si Dvořák.

ProART se v Brně koná od roku 2004 vždy dva poslední červencové týdny, od roku 2016 se přidaly další města – Valtice, Liberec či Plzeň. „Když jsme festival zakládali, nenapadlo mě, že vydrží tak dlouho a bude realizován dokonce na více místech,“ tvrdí Dvořák.

Po Brně se festival přesouvá do Valtic

V Brně se festival koná až do 22. července, pak se přesune do Valtic. „Narodila jsem se ve Valticích, ale studuji v Brně, tak se festivalu účastním tady. Nejvíc se těším na Lenku Dusilovou,“ tvrdí medička Alena Mokrá. 

Ředitel festivalu každým rokem odsouvá vlastní dovolenou, aby mohl akci koordinovat: „Pro mě je to kus historie, spousta snů, emocí, přátelství a pěkná dávka vzájemné inspirace. Proto se k němu každým rokem vracím a odkládám dovolenou až na srpen.