Magistrát chystá revitalizaci řadu let nevyužívané skládky Velká Chuchle za 100 milionů korun. V rámci proměny místa však neplánuje boření navozených hald odpadu. Skládku má dle plánů pokrýt jíl a nová flóra, která by měla sloužit k rekreaci veřejnosti. Starosta obce Velké Chuchle je však proti.  

Starosta se ve svých výrocích opírá o výbor územního plánu. „Minulý týden se výbor shodl, že trvá na tom, aby se snížila výška navezeného odpadu. S čímž naprosto souhlasím,“ sdělil Blesk.cz starosta obce Velká Chuchle Stanislav Fresl (ODS), že se mu nelíbí zhoršené proudění vzduchu v kopci. Zároveň upozorňuje, že je ve zdejším místě opar, který by zmizel odvezením části skládky.Procesy uvnitř skládky magistrát nepopírá. „I po zatěsnění tady zůstanou odplynovávací vrty, aby byly plyny kontrolovány a řízeny. Což se bude hlídat už navždy,“ sdělil projektant Alexandr Butovič ze společnosti Satra, která má revitalizaci na starosti.

500 tisíc náklaďáků

Přijde mi to jako taková potěmkiáda, kdy se něco zakryje a vlastně se kopec ještě zvýší. A díky té výšce kopce je špatná větratelnost údolí z Velké Chuchle nahoru na Slivenec,“ vysvětluje Fresl, proč je proti plánované revitalizaci magistrátu.

Rozhovor se zástupcem starosty Velké Chuchle:

Video
Video se připravuje ...

Jiří Špaňhel zastupoval starostu při rozepři s radní Plamínkovou. Eva Fornálová

Městu Praha ale přijde nápad Fresla nemyslitelný. „Vyhloubení a odvezení čtyř milion tun odpadu by bylo příliš drahé. Ze 100 milionů by se částka vyšplhala k 20 miliardám korun. Odpovídalo by to 500 tisícům náklaďáků, které by to odsud musely odvážet,“ reagovala na návrh starosty Velká Chuchle radní Jana Plamínková.

Jsou v tom peníze?

Zdá se mi to jako rychlá akce, jen aby se využily finanční prostředky,“ naznačuje Stanislav Fresl, jak vnímá počínání magistrátu ve zdejší oblasti. Starosta se přitom neopírá o žádnou studii, kterou by si nechal na zdejší místo vyhotovit. „Dostali jsme myslím k nahlédnutí jednu od Slivence. A kdysi dávno jsem si nechal dělat dole vrty, abychom zjistili, jak to je se spodními vodami. Tak se zaplať pánbůh tedy nic nepotvrdilo,“ řekl na závěr starosta. Magistrát si přitom stojí za tím, že fauna ani flóra v okolí není nikterak ohrožená. 

Chuchelský starosta zatím další kroky proti revitalizaci magistrátu nechystá. Nejprve chce mít jednotné usnesení zastupitelstva, aby se mohl jednotně s celou obcí zasadit proti plánované úpravě. 

Pokud se Velké Chuchli nepovede zmařit plánovanou revitalizaci, během tří let by se mělo místo zpřístupnit lidem. Po zavezení jílem je v plánu výsadba zeleně i přetvoření místa ve volnočasový park s výhledem na údolí, piknikovými místy, trialovým hřištěm, fitness a herními prvky, psí loukou i altány. O vývoji situace vás budeme informovat.

Fotogalerie
13 fotografií