Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi mají jít do důchodu později než v 65 letech, razí Babišův host z OECD

Autor: ČTK - 
16. července 2018
14:55

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě, kterou v pondělí v Praze představil její generální tajemník Ángel Gurría. V Praze se setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Organizace také doporučuje, aby Česko podpořilo zaměstnávání žen s dětmi nebo změnilo rozložení daňové zátěže. Zároveň odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta.

Zpráva OECD konstatuje, že se Česko potýká se stárnutím populace. Aby se země vypořádala s hospodářskými dopady tohoto vývoje, měla by zrušit horní věkovou hranici pro odchod do důchodu, která je 65 let pro muže i ženy, a místo toho navázat důchodový věk na vývoj očekávané délky života.

Zvyšování důchodového věku doporučovala OECD Česku už před dvěma lety. Stejně tak v roce 2016 doporučovala zajistit více zdrojů pro financování příjmů důchodců. V nynější zprávě konstatuje, že bylo dosaženo jen omezeného pokroku v řešení penzijní problematiky.

OECD: Zkraťte maximální rodičovskou

OECD rovněž upozorňuje, že podíl zaměstnaných žen klesá poté, co se jim narodí dítě, což přispívá k nerovnosti příjmů mezi pohlavími. Organizace proto doporučuje omezit maximální možnou délku rodičovské dovolené a vytvořit pobídky pro muže, aby ve větší míře využívali část rodičovské dovolené. Stát by podle OECD také měl podporovat flexibilní pracovní úvazky nebo práci z domova a zajistit širší a finančně dostupnější nabídku zařízení, která poskytují denní péči o děti.

Organizace doporučuje Česku rovněž změny v daňovém systému. Upozorňuje, že daňové břemeno v Česku je šesté nejvyšší mezi 35 členskými státy OECD a že příjmy českého rozpočtu do velké míry spoléhají na výběr sociálního pojištění. Podle OECD by země měla upravit systém daní a odvodů tak, že sníží sociální pojištění a zvýší nepřímé daně, jako je daň z přidané hodnoty nebo ekologické daně.

Bude nová daň z uhlíku?

Zavedení ekologických daní, zejména z emisí uhlíku, je podle OECD důležité pro podporu zelených technologií. OECD doporučovala Česku zavedení daně z emisí uhlíku už před dvěma lety a nyní konstatuje, že země dosud v této věci nijak nepokročila.

OECD sdružuje 35 vysoce vyspělých zemí světa. Založena byla v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod, ale i potlačovat diskriminační praktiky. Zprávy, ve kterých hodnotí situaci svých členských států, zveřejňuje pravidelně, pro Česko vydala předchozí zprávu v roce 2016.

aIIahakbar ( 16. července 2018 20:57 )

Ty jsi ještě větší magor, než jsme doufali. Kam se na tebe hrabe Krakonoš.

aIIahakbar ( 16. července 2018 20:22 )

Tak zdenekk už na sebe zase prásknul, že onanuje na Čapáku u surikat. EET účtenky už ho asi nebaví, hňupa.

aIIahakbar ( 16. července 2018 20:19 )

On za to nemůže, už se s tím narodil svým starším sourozencům.

zkzkz ( 16. července 2018 17:54 )

Ty jsi ale k*k*t

akna ( 16. července 2018 17:42 )

Mladí nemají práci a my musíme pracovat o 8 let déle

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa