Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel režisér Petr Weigl (†79). Na povel měl i Třísku s Vášáryovou

Autor: jer - 
15. července 2018
19:05

V neděli ve věku 79 let zemřel režisér světového formátu Petr Weigl, řekl pro Český rozhlas mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Weigl se podílel na tvorbě hudebních filmů. Režíroval například drama Radúz a Mahulena (1970) s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou. V roce 1977 vyšlo jím režírované filmové zpracování opery Rusalka. Celkem Weigl stojí za vznikem 46 filmových titulů. V několika filmech také hrál, mezi nejnovější díla patří thriller Gangster Ka z roku 2015.

Od sedmdesátých let Weigl spolupracoval i s mnoha zahraničními autory a společnostmi. Natáčel pro britskou televizi BBC i pro německé ZDF, či ARD.

Weigl se také podílel na vzniku řady baletních a operních inscenací. V roce 1989 byl jmenován čestným šéfem Národního divadla, ve kterém dříve působil jako dramaturg baletu.

Video  Vášáryová o Češích a Slovácích: Nevěříme si a děláme ze sebe neschopné oběti  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění získal Weigl v roce 2015 zvláštní ocenění Kolegia Cen Thálie. V roce 2008 převzal v berounském kině Mír cenu Vladislava Vančury. Ta mu byla Českým filmovým a televizním svazem (FITES) udělena za celoživotní rozvíjení hudebně dramatických forem v televizi a ve filmu.

Zobrazit celou diskusi