Se začátkem roku 2016 začal platit zákon o registru smluv, podle kterého musí veřejné instituce zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru. Podle opozice má Praha právě v tomto bodě rezervy, a to zejména v případě městem vlastněných společností. Pirátský zastupitel Adam Zábranský, který se dlouhodobě věnuje transparentnosti veřejné správy, považuje pokrok v této oblasti za poslední čtyři roky za hrubě nedostatečný.

„Například Pražská plynárenská účelově vydala dluhopisy obchodovatelné na burze, aby se vyhnula povinnosti smlouvy zveřejňovat. Jiné firmy u smluv často nezveřejňují ceny, například Výstaviště. Tato městská společnost ještě před měsícem nezveřejňovala ceny 96,5 procent smluv v registru, po našem upozornění došlo k částečné nápravě. Stále ale nezveřejňují ceny u 58,6 procent smluv, což je pořád příliš vysoké číslo,“ uvedl Zábranský. Dodal, že vedení města problém více méně ignoruje.

Je magistrát transparentnější než dříve?

Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana ale magistrát v tomto volebním období začal například zveřejňovat všechny chystané změny územního plánu na webu, zřídil portál s nabídkou nemovitostí k prodeji či pronájmu nebo prostřednictvím firmy Operátor ICT spustil datovou platformu Golemio, kde mohou lidé či firmy zdarma stahovat datové soubory s informacemi o fungování města. Praha také spustila protikorupční web, kde mohou lidé hlásit podezření na korupční jednání, nebo aplikaci Změňte.to, prostřednictvím které mohou Pražané magistrátu hlásit problémy, které v ulicích zjistí.

Praha před zhruba rokem schválila protikorupční strategii, kterou podle Hofmana postupně naplňuje. Dle Pirátů nicméně zůstává jen na papíře. „Vedení Prahy a úředníci jsou naprosto nečinní, ačkoliv jsem je opakovaně žádal o naplňování schválené strategie,“ uvedl Zábranský. Dodal, že za úspěchy vedení města se dá považovat portál otevřených dat, realitní portál a datová platforma Golemio, potenciál všech tří projektů nicméně zůstává nenaplněn.