Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macron přihlížel sérii trapasů. Den Bastily Paříž oslavila ve velkém stylu

Autor: jer, ČTK - 
14. července 2018
15:45

Francie za účasti prezidenta Emmanuela Macrona oslavila státní svátek Den Bastily tradiční vojenskou přehlídkou. Během více než dvouhodinové podívané před diváky defilovalo na 4200 vojáků a 220 vozidel, do přehlídky se zapojila zhruba stovka letadel. Přehlídce se ale nevyhnuly menší zádrhely, při synchronizované jízdě do sebe vrazili dva policisté na motocyklech a jeden z letounů při průletu nad metropolí vypouštěl špatnou barvu při tvorbě francouzské trikolory.

Čestnými hosty byli letos představitelé Japonska a Singapuru, což jsou asijské země, se kterými Francie rozvíjí strategické partnerství, poznamenal list The New York Times. Centrem Paříže proto pochodovali i japonští a singapurští příslušníci ozbrojených sil.

Během motocyklového choreografického vystoupení před Macronem a dalšími hosty se srazili dva policisté na motorkách. Stroje poté opět rychle zvedli a pokračovali v jízdě, za což si vysloužili potlesk prezidenta a dalších, poznamenala agentura AP.

Krátce poté nad městem proletěly vojenské stíhačky, které v podvěsu nesly kouřové barvy. Při spuštění barevné stopy nad bulvárem Champs-Elysées se podle agentury AFP ale ukázalo, že jedno z letadel neslo nedopatřením červenou místo modré barvy.

Ke Dni Bastily Francii popřáli na Twitteru i český premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr Jan Hamáček (ČSSD). „Přeji vše nejlepší všem svým francouzským přátelům a zvláště Emmanuelovi Macronovi. Ať žije Francie,“ napsal Babiš. „Přeji Francii krásné oslavy dnešního státního svátku - výročí pádu Bastily,“ uvedl Hamáček.

Obavy z terorismu

Oslavy ve Francii se konají za přísných bezpečnostních opatření, v zemi je ještě živá vzpomínka na teroristický útok před dvěma lety. Tehdy během oslav Dne Bastily najel ve francouzském městě Nice atentátník kamionem do davu a zabil 86 lidí.

Kvůli oslavám a také kvůli nedělnímu finálovému zápasu fotbalového mistrovství světa, v němž se v Moskvě střetnou Francie a Chorvatsko, Francie mobilizovala 110 tisíc příslušníků ozbrojených složek. Jen v Paříži na bezpečnost dohlíží přes 12 tisíc policistů a 1600 vojáků, v metropoli je připraveno k zásahu také 3 000 záchranářů.

Francie brzy zažije další velkou akci, kterou bude Autosalon Paříž

Zobrazit celou diskusi