Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Propouštění, krize a utrpení lidí: Český ekonom zná důsledky obchodní války

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
16. července 2018
05:00

Válčení pomocí cel, ke kterému se v posledních týdnech uchýlily USA a Evropská unie, může mít tragické ekonomické následky. „Obchodní válka je jednou ze studených válek a v minulosti už přerostly v horké válečné konflikty,“ řekl ve Studiu Blesk ekonom Pavel Kysilka. Vysvětlil také, jak vůbec obchodní válka probíhá a také proč ji americký prezident Donald Trump rozpoutal.

Spojené státy, Evropská unie i Čína jsou od jara ve velkém obchodním sporu. Vzájemně si uvalují na své zboží vysoká cla a doplatit na to mohou obyčejní lidé. Třeba tím, že krachující firmy budou propouštět a světovou ekonomiku postihne krize srovnatelná s tou, která vypukla před deseti lety. Takový scénář ve studiu Blesk nastínil ekonom Pavel Kysilka, bývalý ředitel České spořitelny a viceguvernér České národní banky.

Donald Trump zvýšil cla na některé dovozy. A první, kdo na to doplatil, jsou Čína a Evropa. Spustil tím první bitvu obchodní války. A teď je otázka: bude to pokračovat dalšími bitvami, nebo se obě ty strany zaleknou prvních výstřelů a vrátí se k jednacímu stolu? To je ten velký otazník, o který dnes jde,“ uvedl Kysilka v rozhovoru.

„Světové války měly kořeny v obchodních bojích“

„V minulosti často studené obchodní války přerostly v horké válečné konflikty. Prvním historickým příkladem je 1. světová válka,“ zmínil ekonom. A v obchodním soupeření měla kořeny i druhá světová válka.

„V roce 1929 vypukla velká krize. Taková, která se zopakovala v podobné velikosti až před 10 lety. Všechny země se ekonomicky propadly a začaly si chránit svou ekonomiku před dovozem. A to dramaticky prohloubilo ekonomickou krizi a zhoršilo situaci obrovským masám a širokým segmentům veřejnosti ve všech zemích. Také to zhoršilo mezinárodní napětí, které nakonec vyústilo v 2. světovou válku,“ prohlásil Kysilka.

Důvody vypuknutí světové války byly podle odborníka i jiné. „Ale jedním z kořenů nástupu nacismu byla mizerná ekonomická situace v Německu a studené obchodní války,“ připomněl.

Video  „Jsem hodně nervózní.“ Ekonom varuje před obchodní válkou, může zničit i Česko.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tomu, že by se rozhořel skutečný válečný konflikt s armádami, naštěstí Kysilka nevěří. „Svět se posunul jinam a válka kvůli jaderným zbraním nemůže vést úplně k vítězství. Ale obchodní válka může vést k dramatickému zhoršení ekonomické situace, k opakování ekonomické krize, ke zhoršení životní úrovně a k rozpočtovým krizím,“ varoval.

Ekonomické krize z 30. let, kdy vysoká americká cla spustila lavinu podobných opatření, téměř ochromila světové obchodování. Některé státy se z toho tehdy vzpamatovávaly několik let.

Ochrana vlastního trhu před cizím zbožím

Jak obchodní válka funguje? Podle Kysilky tak, že si jednotlivé státy vzájemně brání dovozu zboží. „Důvody jsou různé, státy se bojí konkurence, některé říkají, že je v mezinárodním obchodě zabudovaná nespravedlivost. A proto využívají obchodní zbraně - zejména celní. To znamená, že zvýším clo na nějaké zboží, a místo toho, aby stálo 100 korun, tak s 20procentním clem bude stát 120 korun. Tím se zhorší konkurenční pozice toho, kdo to zboží dováží,“ vysvětlil Kysilka.

Pavel Kysilka v rozhovoru vysvětlil také okolnosti, které Donalda Trumpa vedly k rozpoutání obchodní války. Detaily najdete ve videu:

O tom, jak při případné krizi investovat čtěte v E15

agfor ( 16. července 2018 17:34 )

Jen straš české lidičky, přiblblej "ekonome". Hlavně, že ti za tvoje žvásty dobře platí kreténi z EU.

sores ( 16. července 2018 10:37 )

Souhlasím! Ano bylo pro 70% čechů lépe před r.1989 teď je na tom lépe jedině politici,zloději,rychlozbohatlíci,vysoké funkce.Prostě špína v podstatě zlodějská ti by nikdy nešly zvonit klíči jako všichni kdo věřili že bude lépe! A ono je hůře!!!!!! Chce to novou pořádnou revoluci a ne klíčovou ale klackovou!! A ne 1 den ale měsíc a denně!!!

krtekub ( 16. července 2018 09:41 )

To ví každý rozumě uvažující člověk takových" máme, že bchom jimi mohli dláždit Václavák.

Taurus70 ( 16. července 2018 09:16 )

 A co treba to ze 76% veskereho ceskeho prumyslu je spojeno s automobily?Pokud se to urychlene nezmeni k prusvihu dojde tak jak tak.Hlavne jsme pouze montovny a ty prijdou na radu prvni😕😕

dostojevskij ( 16. července 2018 08:37 )

A na to studoval VŠ. To ví každý!!! Vraťte, co jste nakradli a bude líp!!! Nejdříve 40 let, pak 30 let se nic neopravovalo, nekontrolovalo!! a teď se diví, že padají mosty, že jsou dálnice po limitu,zemědělství, zdravotnictví, školství, průmysl - zničené!!!! To je vizitka!!!! HANBA!!!! Nyní se učí, že se musí sázet stromy, aby byla voda??? To si děláte pr..... Musí se makat, ne natahovat ruka na sociály!!!!!!Krouhnout prebendy a platy politikům!!!!!! Práce a vzdělanost: TO JE BOHATSTVÍ ZEMĚ!!

Zobrazit celou diskusi