Funkční věci pak po očištění jdou do divadelních rekvizitáren, muzeí či sběratelským spolkům. „Velkou vzácností byl třeba meziválečný karlovarský porcelán, který teď slouží jako exponát ve vládní vile Stiassny,“ řekl historik Pavel Paleček.

Brňané zachránili tuny knih i luxfery z pošty

Středisko zatím zpracovalo 75 tun knih, 15 tun porcelánu, 7,5 tuny skla nebo 700 kubických metrů nábytku. „Prodlužujeme životní cyklus zajímavým věcem. Jinak by všechny skončily na smetištích nebo ve sběrných dvorech,“ tvrdí Paleček.

K nejoriginálnějším zachráněným věcem patří třeba nepoužité luxfery z Fuchsovy budovy hlavní pošty u nádraží. Největší počet rozdaných věcí pak tvoří knihy. Každý týden jich do střediska přinesou Brňané  v množství odpovídajícím 12 banánovým krabicím.

Žehlička po babičce si zahraje v divadle

Nejvýznamnějšími odběrateli zachráněných starožitností, které nesmějí být předmětem komerčního obchodu nebo přeprodávání, jsou Technické muzeum v Brně a Moravské zemské muzeum. „Do jejich sbírek přibyly tisícovky položek,“ zmínil Paleček.

Mezi další velké odběratele patří brněnská divadla. „Je docela možné, že někdo z dárců časem uvidí žehličku či kukačky po babičce v některém z divadelních představení,“ pousmál se histrorik.

Poklady z půd a sklepů odebírá také Knihovna Jiřího Mahena, ale i historické spolky – třeba protiatomový bunkr 10-Z nebo retro tanečníci ze Swing –Wings. Ti se radují zejména z obrovského přísunu  starých gramofonových desek.

Pokud někdo hodlá staré, avšak funkční věci věnovat, středisko najde na adrese Francouzská 36, uprostřed Cejlu.

VIDEO: Robert Drozda se stará už 37 let o historické hodiny v Plasích na Plzeňsku.

Fotogalerie
9 fotografií