Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliony „na přilepšenou“ pro europoslance: Diety, příspěvky i peníze na lékaře

Autor: bud - 
12. července 2018
05:40

Podobně jako čeští poslanci ve Sněmovně mají i ti v Evropském parlamentu nárok na několik příspěvků, které mohou využívat při své práci. Bruselské „dávky“ jsou ale o poznání štědřejší, a pokud je europoslanci pečlivě čerpají, snadno mohou dosáhnout i stovek tisíc korun ročně. Část těchto peněz přitom nemusí vůbec utratit a nikdo to nekontroluje.

Zatímco dříve o platech svých europoslanců rozhodovaly jednotlivé členské státy, od roku 2009 všichni pobírají stejné peníze. Hrubý měsíční plat činí 8611 eur (223 tisíc) a jen za poslední dva roky stoupl o 127 euro, tedy o 3300 korun.

Evropský parlament má celkem 751 europoslanců a jen na platy tedy každý rok instituce vydá 77,6 milionu eur, tedy v přepočtu více než dvě miliardy korun. Přinejmenším stejná částka ale každoročně míří na nejrůznější příspěvky, diety nebo úhrady, třeba lékařských výloh.

114 tisíc „na různé věci“

Vedle platu může získat každý europoslanec měsíčně 4416 eur (114 tisíc korun) na různé „všeobecné“ výdaje. Mezi ně patří pronájem kanceláře v domovské zemi, výdaje za telefon, internet, předplatné novin nebo třeba za různé konference a výstavy. Tento příspěvek se nedaní a poslanci ho mohou celý získat, aniž by k výdajům vedli jakoukoliv evidenci nebo si schovávali doklady. Přestože existují pravidla, jakým způsobem a na co se tyto peníze mohou používat, neexistuje nikdo, kdo by jejich dodržování kontroloval.

Peníze na asistenty jsou zvlášť a každý měsíc má na ně poslanec k dispozici 24 526 eur (635 tisíc korun). Peníze nedostává přímo poslanec, ale míří na účty asistentů. Podle pravidel parlamentu není možné zaměstnávat například rodinné příslušníky.

Video  „Milion lidí bez práce, konec blahobytu.“ Odchod Česka z EU poškodí firmy i zaměstnance, říká expert.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Automaticky se poslancům hradí všechny výdaje na cestování, a to především na jednání ve Štrasburku nebo Bruselu. Jde o letenky nebo jízdenky v business nebo první třídě, případně dostávají 12 korun za každý ujetý kilometr, pokud jedou autem. Pro služební cesty v obou městech mají poslanci k dispozici také parlamentní limuzíny a pro cesty do zahraničí mají připraveno 4264 eur (110 tisíc korun) ročně.

Denní dieta za podpis

Speciální dávkou jsou takzvané denní náhrady (něco jako diety), které činí 313 eur (8100 korun) na každý den, kdy probíhají ve Štrasburku nebo v Bruselu oficiální jednání. Stačí, aby poslanec podepsal prezenční listinu, a peníze jsou mu automaticky proplaceny. Za jedno plenární zasedání si tak mohou přijít na nejméně 939 eur „navíc“. Celkem jich je 12 do roka. Další se pak konají v Bruselu.

V minulosti toho někteří europoslanci zneužívali, když se například před plenárním zasedáním podepsali, ale vzápětí odešli. Novináři takto přistihli dnes již zesnulého Miloslava Ransdorfa (KSČM). Po těchto skandálech se vyplácení „diet“ zpřísnilo, dnes platí, že se snižují na polovinu, pokud poslanec zmešká více než polovinu hlasování. 

Milion na odstupném a příspěvek na lékaře

Po skončení své funkce dostávají poslanci „odchodné“ ve výši jednoho platu za každý odsloužený rok. Po pěti letech mají nárok na pětiměsíční odchodné, tedy celkem 1,1 milionu korun. Parlament jim také proplácí dvě třetiny všech léčebných výloh, a to včetně zubaře.

Poslanci mají také nárok na evropský starobní důchod (od 63 let věku), který činí 3,5 procenta za každý rok výkonu mandátu. Pokud tedy europoslanec odslouží jedno volební období (5 let), bude v důchodu pobírat měsíčně 1329 eur (35 tisíc korun) ke svému národnímu důchodu.

bigscrotum ( 5. října 2018 08:04 )

Udavte se nenažrané zdechliny!

dostojevskij ( 12. července 2018 08:50 )

To jsou kecy o demokratických volbách. Před volbami sliby..., po volbách myslí jen na své prebendy!!! Mají to být funkce s platem řadového úředníka!!! Ubytovaní mohou být na vesnicích. Totéž platí i pro naše poslance a senátory(které nechce více jak 80%, tak co je to za mandát!!). Je to hnus!!!! Mimochodem: vzít i prebendy sportovcům, přestupy za miliardy!!!!..., pak se obyčejní lidé skládají na nemocné!!!!!! Byl jsem v Řecku a cítil se tam mnohem svobodněji!!! U nás policejní stát, ale jen pro nižší vrstvy!!! Kdo zaplatí soudy kolem Ratha a spol??? Obyčejný člověk nezaplatí včas a má na krku div ne exekuci!!!!! nezbývá než ten europarlament ROZPUSTIT!!!!

havran2 ( 12. července 2018 07:50 )

Tady důchodcům přidají 200 kč a poslanci si odhlasují 6000 a pořád mají málo ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa