Francouzské trhy u Karlova mostu nejsou žádnou novinkou. Letošní akce dokonce slaví deset let. „Nápad přišel v roce 2007, kdy jsem dostal zadání na uspořádání VIP party na podporu francouzské kuchyně a jídla. Říkal jsem si ale, že by bylo lepší, uspořádat takovou akci nejen pro VIP, ale i pro širokou veřejnost, aby všichni měli možnost seznámit se s francouzskými delikatesami,“ prozrazuje jednoduchou myšlenku zakladatel Thomas Bouton, který se ve Francii narodil. 

A tak již podesáté mezi stromy na Kampě vyrostl trh s tradičními tamějšími dobrotami, které lákaly i přes nepřízeň počasí prvního dne desítky gurmánů. „Počasí nás neodrazuje. Jsou tady totiž velké deštníky nad stoly, takže si rádi vychutnáme kvalitní francouzské víno i s dobrotami i za nepříznivého počasí,“ vysvětlovala Češka Alžběta, která na Kampu dorazila cíleně užít si špetku Francie v Česku. 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Malé Francie na Kampě Eva Fornálová

Jiní sem zavítala ale spíše náhodou. „Říkali jsme si, co to tu je za takové malebné náměstíčko,“ prozradil turistka Peter, který si stejně tak jako další návštěvníci nenechali ujít debužírování ve velkém stylu. 

Palačinky s čokoládou, francouzská vína nejrůznějších ročníků a druhů, paštiky, šunka s melounem, sladké i slané quiche i desítky sýrů od pravých Francouzů. „Máme tady čistě tvrdé, polotvrdé i měkčí sýry... Kozí, ovčí, s modrou plísní, kdy většina je z nepasterizovaného mléka. Některé zrají dva týdny, jiné třeba dva měsíce a nejstarší sýr má tři a půl roku,“ prozradila s úsměvem a francouzským akcentem milovnice sýrů a také zdejší stánkařka Viktorie u pultu, kde si lidé mohli navolit talířek několika druhů od jemných až po pořádně smradlavé sýry. 

Od vína až k hudbě

Během těch deseti let se trhy proměnily. „Na začátku to bylo hlavně o vínu a několika pochutinách a nyní trhy nabízí velké množství delikates. Rozšířila se také skladba hudebního programu, nyní máme několik různých umělců a většinou přímo z Francie,“ prozrazuje s radostí pyšný zakladatel. 

Ceny zdejších pochoutek objevíte v galerii článku:

Fotogalerie
30 fotografií