Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Byla anděl, noblesní dáma. Pospíšil na pohřbu exministryně Burešové mluvil o ostudě politiků

Autor: simao, jt - 
11. července 2018
18:00

Noblesní a statečná. Tak vzpomínali na advokátku a první polistopadovou ministryni spravedlnosti Dagmar Burešovou (†88), která 30. června zemřela. Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, který se ujal jedné ze smutečních řečí, označil Burešovou za anděla, kterým byla a zůstává dál. Přišel i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. S Burešovou byli přátelé. Rozhořčil se však nad tím, že na její pohřeb nepřišlo více současných politiků.

„Byla to žena, která svým způsobem neměla v moderních dějinách obdoby,“ řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který měl smuteční řeč, během které označil exministryni Dagmar Burešovou za anděla. 

Pohřeb exministryně spravedlnosti Dagmar Burešové v Praze-Strašnicích. Pohřeb exministryně spravedlnosti Dagmar Burešové v Praze-Strašnicích. | Foto Blesk - Robert Klejch

„Ve vládě byla odleskem první republiky. To odpovídalo jejímu věku, její výchově. Byla to noblesní dáma s čistým štítem. K profesionalitě u ní patřila absolutní bezúhonnost,“ vysekl další z komplimentů Petr Pithart, někdejší premiér. 

Narážky i na Malou?

Rýpl si však nejspíš i do současné situace ohledně ministerstva spravedlnosti, kde po pouhých 13 dnech vystřídal Taťánu Malou nově Jan Kněžínek. „Vidíte, jak je to dneska vzácné, jak těžko se hledají lidé,“ podotkl Pithart. 

To přitom zmínil i Rychetský. „Máme nouzi o výrazné osobnosti v politice obecně. A pokud se týče právě resortu ministerstva spravedlnosti, tak málokdo si uvědomuje, jak široký záběr to je. Ministerstvo spravedlnosti je odpovědné za celou legislativu všech resortů. Takže není lehké najít člověka, který by byl schopen v krátkém funkčním období to ministerstvo skutečně efektivně řídit. A Dagmar Burešová tím člověkem byla. Během jejího krátkého působení jsme dokázali nevídané věci,“ říkal na pohřbu Burešové.

Pohřeb exministryně Dagmar Burešové: Petr Pithart a Vlasta Štěpová. Pohřeb exministryně Dagmar Burešové: Petr Pithart a Vlasta Štěpová. | ČTK

Schůzky staré vlády: Členů je méně než polovina

Burešová dle Pitharta byla „stále zářivá, usměvavá, laskavá, milovaná“. „Všichni jsme ji měli rádi. Ona byla mezi prvními pěti ministry, kteří vstoupili do vlády. To bylo 5. prosince 1989,“ zavzpomínal Pithart.

Připomněl však i schůzky někdejší vlády. „A ta stará vláda, vlastně se ještě scházíme, jenom nás je menší polovina. Vždycky když mohla, tak přijela taky, ale v posledních letech už moc ne. Chodila s námi do hospody a živě se o všechno zajímala,“ přiblížil novinářům.

Gabal: Velmi kultivovaná, empatická

Na pohřeb dorazil i lidovecký exposlanec Ivan Gabal. „Dáma ve všech směrech. S velkou kultivovaností a empatií. Myslím si, že hodně pomohla obnovit tradici českého parlamentarismu,“ podotkl.

„Ta osobnost zažila tuhle zemi, když na tom byla nejhůř i když na tom byla nejlíp, a která to dokázala zvládnout. Málo se ví, že udělala hodně pro česko-německé vztahy. Měla respekt u německých partnerů. Získala si respekt svým přístupem na všechny strany,“ připomněl Blesku.

Jiří Pospíšil a Michael Žantovský na pohřbu Dagmar Burešové. Jiří Pospíšil a Michael Žantovský na pohřbu Dagmar Burešové. | Foto Blesk - Robert Klejch

Pospíšil: Ostudné a smutné

Jako jediný aktivní politik se přišel rozloučit předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, v současné době europoslanec. „Já to považuji za velkou ostudu. Bohužel to symbolizuje dnešní dobu a úpadek politické kultury. Člověk, který byl klíčovou osobností porevolučních změn, který pomáhal zakládat principy právního státu, tak se tu neobjeví nikdo z ministerstva, z vlády, parlamentu. Je to smutné,“ řekl Blesku.

„V době, kdy jsem byl ministr, tak jsme se často potkávali a mnoho věcí jsme konzultovali. Několikrát mě na ministerstvu navštívila. Byl to obrovský symbol, obrovský vzor a je to člověk, který jasně ukázal, jak má vypadat ministr spravedlnosti. Právně erudovaný a současně odvážný, který se nemá bát dělat reformy a odvážné změny. Byli jsme přátelé,“ dodal exministr Pospíšil.

placenta ( 11. července 2018 20:55 )

buz.na no

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa