Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Padne zákaz prodeje v supermarketech o svátcích? Nová ministryně brzdí svou bojovnou náladu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
11. července 2018
05:01

Jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu se Marta Nováková prala za obchodníky, kteří nesmějí o vybraných svátcích prodávat. Jako novopečená ministryně průmyslu a obchodu v druhé vládě Andreje Babiše už ale tak rázná není. Obchodníci tak v Novákové zřejmě ztratili silného zastánce.

Tento zákon je dokladem politického kupčení a za tím si stojím,“ vystoupila ostře loni v březnu ve studiu Blesk prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Zákon, který podle ní zavedl další zbytečné regulace, je napsaný podle Novákové „hloupě a nesrozumitelně“.

Zákon předložil ke schválení senátor ČSSD František Bublan, na veřejnosti ho ale neuměl dostatečně obhájit. Dodnes proto není jasné, proč nesmějí jen o některých vybraných svátcích prodávat jen obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních.

Například lidovecký poslanec Jiří Mihola už v minulém volebním období prosazoval, aby se mezi státními svátky nedělal rozdíl a obchody nesměly prodávat při všech volných dnech.

„Tehdy to ve Sněmovně skončilo tak, že ty pozměňující návrhy byly neúspěšné, že to tehdy skončilo ne na osmi, ale na čtyřech státních svátcích, což byl výsměch,“ narážel Mihola ve studiu Blesk na to, že chtěl od samého začátku zakázat prodej o všech 14 státních svátcích, které jsou v českém kalendáři.

„Je zoufalství této republiky, že se zabývá naše Poslanecká sněmovna takovýmito nesmyslnými a zbytečnými zákony,“ zareagovala před více než rokem ostře Nováková. 

Dnes už je ale Marta Nováková ministryní, a tak mluví jinak. Když se jí redaktor Blesk Zpráv ptal na její aktuální stanovisko k prodejní době v obchodech a její postoj ke zrušení podobného zákona, odkázala ho na tiskovou mluvčí ministerstva.

„Je důležité, aby se spotřebitel vyznal v tom, kdy a kde je otevřeno a také zásobování odpovídalo reálným společenským potřebám a požadavkům,“ vzkázala ministryně Marta Nováková Blesk Zprávám.

Dny, kdy nesmějí obchody nad 200 m² prodávat

Den  Svátek 
1. 1.  Den obnovy sam. českého státu, Nový rok
  Velikonoční pondělí 
8. 5.  Den vítězství
28. 9. Den české státnosti
28. 10. Den vzniku samostatného československého státu
24. 12. Štědrý den (zákaz prodeje od 12 do 24 hodin)
25. 12.  1. svátek vánoční
26. 12. 

2. svátek vánoční

Zdroj: ČOI

 Vláda je k novele zákona neutrální

Úpravu zákona o prodejní době projednávala v úterý vláda Andreje Babiše. K novele, která by z pravidel vyjímala velkoobchody, ministři dali neutrální stanovisko. S novinkou přicházejí společně poslanci hnutí ANO a opoziční ODS.

Neutrální stanovisko dalo v připomínkovém řízení také ministerstvo průmyslu a obchodu, a to ještě v době, kdy nebyla ministryní Nováková. MPO vadilo, že ve velkoobchodech mohou nakupovat jak podnikatelé, tak „běžní“ zákazníci.

Vláda navíc v návrhu stanoviska upozornila na to, že u Ústavního soudu leží návrh skupiny senátorů na zrušení celého zákona. Jedním z argumentů navrhovatelů je nerovnost mezi různými skupinami podnikatelů a jejich zaměstnanců, neboť se vztahuje pouze na prodej v maloobchodě a ve velkoobchodě, nikoli však například na služby. Zároveň se omezení prodeje týká jen prodejen s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, uvádí kabinet. Vláda proto poukazovala na to, že vynětí velkoobchodů by mohlo vést k další dílčí nerovnosti. Bez ohledu na stanovisko ministrů se budou zákonem zabývat po prázdninách poslanci.

Sněmovna letos v lednu zamítla návrh ODS na zrušení celého zákona o prodejní době. Za zachování zákona o prodejní době hlasovalo tenkrát 101 poslanců hlavně z klubů ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a přidali se i někteří Piráti. Pokud by současný návrh podpořili všichni poslanci ODS a ANO, pak by měl šanci projít Sněmovnou, protože oba kluby mají dohromady 103 poslanců.

jansochor ( 11. července 2018 10:39 )

Lidovcům na štěstí vymírá členská základna, takže ty pánbíčkářské boje lidovců se tanou časem minulostí a vrátíme se do normálu. V parlamentě jsou jen tak tak ale hlasití jsou jako kdyby měli přinejmenším ústavní většinu.

Japan11 ( 11. července 2018 10:29 )

Byl jste se někdy podívat do "vyspělé" západní Evropy? A nakoupil jste o svátcích? Některých zemích si nenakoupíte ani v neděli, mají tam dobře zásobené benzinky.

ivoadler ( 11. července 2018 08:47 )

Dneska lidi dělají od nevidím do nevidím. Musí být flexibilní! Kdy si mají nakoupit, když ne v sobotu nebo v neděli.

ivoadler ( 11. července 2018 08:45 )

Samozřejmě, lidovci by chtěli, aby se v neděli vůbec neprodávalo, zato se povinně chodilo do kostela! Jako se dobrovolně chodilo na prvomájové manifestace! A pan farář bude potvrzovat účast. Pan starosta (lidovec) to bude kontrolovat. Kdo do kostela chodit nebude, bude za to popotahován.

Gottwald ( 11. července 2018 07:22 )

Jen ubohý Češi neustále křičí o volném trhu a prodeji 365 dní v roce a 35 hodin denně v celé evropě je zavřeno o svátcích a sobotu a v neděli. Jsem pro aby prodavačky chodily do práce ve svátek, sobotu a v neděli ale jedině že ZAMĚSTNAVATEL jim za svátky a soboty s nedělí "" MUSÍ "" zaplatit 5000,-Kč za jeden den..........Kdo bude křičet víc asi zaměstnavatel jak prodělá, nebude moc jet v roce 10 na dovolenou....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa