Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Instagramerka Tatiana Žideková: Cvičit ráno, nebo večer?

10. července 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Existuje mnoho teorií o tom, kdy je nejvhodnější doba na cvičení, jaký podávat výkon s ohledem na naše stravování a biorytmus, kolik dokáže tělo spálit kalorií v jaké hodině. I já jsem v minulosti řešila tuto otázku a snažila se různým teoriím porozumět a přizpůsobit.

Pak jsem si však řekla, že si musím ujasnit, o co mi při cvičení jde, co mi z toho plyne a jak si podle toho nastavit denní režim. Rozhodla jsem se zařadit trénink do svého běžného dne tak, abych během něho dosáhla co nejvyššího užitku, aby mě trénink těšil a zároveň mi nezpůsoboval časová omezení v ostatních aktivitách. Začala jsem poslouchat své tělo, a vyzkoušela několik variant, až jsem si ustálila určité zvyky tak, že cvičení je každodenní a přirozenou součástí mého dne.

Jsem vcelku ranní ptáče. Hned ráno v sobě cítím kilo energie, kterou potřebuji vydat. Proto mě ve fitku můžete potkat už od 6 hodin ráno (stává se, že čekám ještě před dveřmi, aby ho už otevřeli). Zvykla jsem si cvičit na lačno. Když jsem si totiž ráno dala snídani a o půl hodiny později na to jsem zvedala činky nad hlavu, zvedal se stejně i můj žaludek a chtěl reagovat. Ranní tréninky mám silové, začínám 20 minutovým kardiem na rozehřátí a pak pokračuji silovým tréninkem s trenérem. Na závěr si vždy dávám aspoň 10 minutový strečink (tehdy vznikají i moje fotky, kterými zahlcuji svůj Instagram). Po takovém ranním tréninku se vždy cítím probraná a nabuzená na všechno, co mě během dne čeká.

Momentálně jsem ve stádiu, kdy jsem podlehla kouzlu CrossFitu. CrossFit mě dostal, je brutálně dynamický a vždy mě nabudí k neskutečným výkonům a překonání sebe samé. Podvečer mívám fáze lehké únavy a právě tehdy potřebuji nakopnout. Někdo si dá kávu, já si dám crossfitový trénink. Já osobně cvičím 2x denně, ráno i večer. Už po první minutě jsem znovu nabuzená. A večer ulehám do postele příjemně unavená a spokojená s tím, že jsem svou energii na daný den na jedné straně získala, na druhé využila na maximum.

Kdybych měla shrnout, co je tedy lepší? Cvičení ráno nebo večer? Všechno v životě má své pro a proti a tak je tomu i tady. Co považuji za podstatné je poslouchat své tělo a přizpůsobit se vlastnímu běžnému režimu dne, práci, rodině, jiným povinnostem i radostem. Jen tehdy se může stát cvičení součástí našeho běžného života. Výsledek našeho správného načasování ovlivňuje, jak se cítíme na tréninku a jak po něm budeme vypadat. A jak nejlépe zjistíme, zda je to ten správný čas pro nás? Máme úsměv na tváři před tréninkem, při tréninku i po něm.

Ať už cvičíte ráno nebo večer, nikdy nezapomínejte na péči o pleť. Během cvičení se na pleti usazuje kožní maz, pot a další nečistoty, které je třeba po tréninku důkladně odstranit a pleti navrátit hydrataci. Vyzkoušejte pleťovou péči od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť.