Pražané si v úterý dopoledne mohli oddychnout - dopravní kolaps, jejž v druhé prázdninové pondělí způsobily nové uzavírky a řada dopravních nehod, se tentokrát centru města vyhnul. Kvůli frézování vozovky na Jiráskově mostě, opravám magistrály v úrovni křižovatky Bulhar i Dobříšské ulice před vjezdem do tunelu Mrázovka, se před omezeními stále tvoří kolony, zdržení je ale o poznání menší než v pondělí. Například na Barrandovském mostě, který je nejvytíženější komunikací v Praze, je takové zpoždění v ranních špičkách obvyklé. Z MHD hlásí zpoždění autobusy linek 109, 163 a 250.

Pondělní kolaps kromě uzavírek zapříčinily také dopravní nehody. „Těch byla celá řada. Řidiči se je snažili objíždět, vjížděli na koleje a tím pádem blokovali tramvaje. Podobná situace byla u Jiráskova mostu, kde řidiči, jak vjížděli na poslední chvíli do křižovatek, tak komplikovali dopravu pro tramvaje,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana nesou určitou míru odpovědnosti za provoz v Praze sami řidiči. „Je otázkou, jak moc potřebují do centra. Existují záchytná parkoviště v blízkosti MHD,“ připomněl. Dopravních nehod byl v pondělí zhruba stejný počet jako obvykle, problémem ale byla místa, kde se bouralo. „Nešlo o zásadní nehody, byly to ,plechy', ale staly se právě v centru metropole,“ uvedl.

Zpoždění desítek minut měla po celý den také MHD, situace se uklidnila až po deváté hodině večer. Podle mluvčí DPP Anety Řehkové dopravu tramvají komplikoval silný provoz automobilů, které přesahují do kolejí. Největší problémy byly mezi zastávkami Karlovo náměstí a Bílá labuť.

Rekonstrukce barrandovské spojky

Zásadních oprav se dočká desítka hlavních tahů, které není možné opravovat během roku a jejich technický stav je na hraně své životnosti. TSK situaci na objízdných trasách v okolí dopravních omezení sleduje. „Pokud se vyskytnou zásadní komplikace, které by po prvních dnech neustaly, neprodleně přistoupíme k dalším opatřením, která problematickým úsekům uleví,“ upozornila Lišková.

TSK přistupuje k větším opravám záměrně v červenci a srpnu, kdy je intenzita dopravy v metropoli nižší. Příští týden přibudou další opravy, z nichž pro dopravu významná bude rekonstrukce silnice K Barrandovu, která je spojnicí mezi Barrandovským mostem a Pražským okruhem. Rekonstrukce barrandovské spojky má trvat čtvrt roku, rozdělena bude na etapy, uzavřen bude vždy jeden jízdní pruh.

Poslední červencový a první srpnový víkend se bude opravovat také rampa Barrandovského mostu. Příští týden se začne opravovat i Koněvova od křížení s ulicí Jana Želivského. Na Žižkově přitom od jara trvá oprava Husitské, na kterou naváže oprava spodní části Koněvovy.

Video
Video se připravuje ...

Doprava v centru Prahy v pondělí totálně zkolabovala.Auta stála ve frontách, tramvaje nabíraly více než desítky minut zpoždění. David Zima

Fotogalerie
21 fotografií