„Už první pohled mnohé napověděl. Holé místnosti, dřevěné podesty, smrad, výkaly, stresovaná zvířata. Zkrátka množírna,“ tvrdí Vafková. Rodina chovatele, která už nechce se zařízením mít nic společného, jí předala darovací listiny ke psům. Následovalo velké stěhování.

Pětatřicet čtyřnohých obyvatel se přestěhovalo na Blanensko, zbytek si rozebraly spřízněné útulky, například Dogpoint z Malotic. Stav fenek, které nonstop rodily štěňata na prodej, je tristní.

„Štěňátka v naší péči potřebují naočkovat, odčervit, dospělé feny mají záněty očí, uší, dermatitidu, přerostlé drápy, v šíleném stavu zuby, mají vrozené vady nohou, jsou zablešené a začervené. Vypadají jako staré, ale v reálu jsou mladé, jen tak hrozně zhuntované častými porody a péčí" chovatele," upozorňuje Vafková.

Po karanténě podstoupí noví obyvatelé hospice vyšetření a léčbu včetně kastrace. Těžko se ale bude léčit narušená psychika psů. „To je běh na dlouhou trať,“ posteskla si Vafková.

SVS: O likvidaci chovu nevíme

K případu se vyjádřila i Státní veterinární správa. Uvedený chovatel byl Krajskou veterinární správou pro Jihomoravský kraj  (KVS) kontrolován pouze jedenkrát a to 3. září 2014. „Kontrola proběhla nikoliv na základě podnětu na podezření z týrání, ale v rámci došetřování původu štěňat exportovaných do Belgie, při němž bylo zjišťováno, zda chovatel splňuje podmínky pro export. Při tehdy provedené kontrole nebyly zjištěny žádné známky porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání," uvedl mluvčí Petr Vorlíček.

Krajská veterinární správa podle Vorlíčka žádný podnět na podezření z týrání zvířat v uvedeném chovu neobdržela a kromě výše uvedené kontroly žádnou jinou kontrolu stejného chovatele neprovedla.

 

„Ze strany laické veřejnosti může dojít k záměně kontroly provedené soukromým veterinárním lékařem a úředním veterinárním lékařem Státní veterinární správy, k čemuž velmi pravděpodobně došlo i v tomto případě," dodal mluvčí.

Pokud chcete psímu hospici a útulku Dogpoint přispět, kontaktní informace najdete na: www.dejtenamsanci.cz a www.dog-point.cz

 

Fotogalerie
16 fotografií