Policie strážníka Jakuba Š. obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a státní zástupce ho obžaloval. Jenže plzeňský soud teď jeho stíhání zastavil. Při svém rozhodování mohl přihlédnout i k dosavadnímu životu, který strážník vedl. Ten totiž dostal ocenění za záchranu lidského života. Našel ležet opilého člověka na tramvajových kolejích a odtáhl ho z nich.

Rozhodnutí zatím neplatí

Rozhodnutí soudu není ale pravomocné. „Podali jsme si proti němu stížnost,“ uvedla Antonie Zelená z plzeňského státního zastupitelství. „Nechci o tom mluvit,“ řekla řidička sraženého vozu, když se jí Blesk ptal na to, co říká rozhodnutí soudu. Letos dostala nabídku od magistrátu, že si může za výhodných podmínek pořídit auto z jeho vozového parku.

Rada města pro jeho odprodej schválila výjimku. Primátor Plzně už loni chování strážníků zkritizoval a řekl o nich, že chybovali, když jízdou se zapnutými majáky a sirénou ohrozili jiné účastníky silničního provozu.

Při nehodě čtyři zranění

Nehoda se stala loni v červenci, když strážníci se zapnutými majáky a sirénou vjeli do křižovatky na červenou. Srazili se tady s vozem Suzuki, který řídila žena s vadou sluchu. Při nárazu skončilo auto strážníků na boku a Suzuki na chodníku. Záchranáři vyprostili z obou aut celkem čtyři lidi. Nejvážnější zranění utrpěla dívka (12).

Převezli jsme ji na úrazovou ambulanci Fakultní nemocnice v Plzni,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha. Ve stejné nemocnici, jen na jiném místě, na chirurgické ambulanci skončila její maminka.

Oba strážníky, z nichž jeden byl zraněn na hlavě, odvezly sanitky také do nemocnice. Jeden strážník skončil stejně jako malá dívka na úrazové ambulanci Fakultní nemocnice, jeho kolegu ošetřili na chirurgické ambulanci bývalé Vojenské nemocnice.

Fotogalerie
7 fotografií