Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Olga Hepnarová zabila osm lidí: Před 46 lety ji odvlekli na popravu

Autor: ČTK, dce - 
12. března 2021
06:05

Před 45 lety, 12. března 1975, byla v pražské pankrácké věznici popravena Olga Hepnarová, která 10. července 1973 najela s nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Zahynulo osm lidí, 12 bylo zraněno.

Řidička z povolání Hepnarová se na svou pomstu společnosti dlouho připravovala. Původně zvažovala vykolejení vlaku nebo střelbu do lidí na Václavském náměstí. Nakonec se ale rozhodla pro jiný scénář.

Vypůjčila si nákladní Pragu RN a 10. července 1973 krátce před druhou odpolední s ní na pražské třídě Obránců míru (nyní Milady Horákové) vjela na chodník. Auto se vysokou rychlostí vřítilo do skupinky zhruba 25 nic netušících lidí, kteří čekali na tramvaj. Před rozjetou pragovkou prakticky nebylo úniku. Tři osoby zemřely na místě, pět později v nemocnici.

Hepnarová po činu zůstala sedět v kabině auta. Podle svědků se nesnažila utéct, ani nejevila známky rozrušení. Při vyšetřování neskrývala, že svůj čin pečlivě plánovala. Záměrně si vybrala frekventovanou zastávku, která navíc nebyla od vozovky oddělena vysokým obrubníkem.

Motiv masakru byl zřejmý, i když normálnímu člověku sotva pochopitelný. „Chtěla jsem se pomstít celé společnosti, včetně mé rodiny, neboť všichni se ke mně chovají nepřátelsky," prohlásila Hepnarová před soudem.

Soudní znalci shledali u Hepnarové poruchu osobnosti, konstatovali však, že netrpí žádnou duševní chorobou, a je tudíž za svůj čin plně odpovědná. V dubnu 1974 ji Městský soud v Praze uznal vinnou z osminásobné vraždy a odsoudil k trestu smrti. Verdikt pak potvrdily i odvolací soudy. Žádost Olžiny matky o milost pro její dceru prezident republiky zamítl.

Hepnarová byla popravena 12. března 1975. Těsně před exekucí v pankrácké věznici se psychicky zhroutila. Kladla odpor a k šibenici musela být doslova dovlečena.

Činem Hepnarové se v říjnu 2005 nechal inspirovat takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda, jenž měl na svědomí tři lidské životy. Doživotní trest si odpykával ve Valdicích na Jičínsku, kde v září 2010 spáchal sebevraždu.

V březnu 2016 měl premiéru film Já, Olga Hepnarová, který vznikl v česko-slovensko-polsko-francouzské koprodukci s polskou herečkou Michalinou Olszańskou v hlavní roli.

yokky ( 12. března 2021 19:18 )

poky-f ( 12. března 2021 12:08 )

poky-f ( 12. března 2021 12:07 )

Jsi ubohý hňup , který se vysmívá zabitým tou Hepnarkou !!

bobou ( 12. března 2021 11:46 )

A co ty vlády před tím. Od roku 1989 bylo zabito, nebo spáchalo sebevraždu také velké množství lidí. To jste již zapomněli na velké amnestie obou Vašků? Každá doba má své oběti a právě proto si je musíme stále dokola připomínat, aby se náhodou na nikoho z těch, kteří to mají na svědomí nezapomnělo!!!

bobou ( 12. března 2021 11:38 )

Na zabití - popravu 8 nevinných lidí odvahu měla, ale když vedli na popravu ji, to již odvahu neměla.
Moc dobře si na tu hrůzu vzpomínám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání