Mamince volal pan Bartoška a zval ji na letošní festival s tím, že by tam měla zajištěné ubytování v hotelu Pupp. Mamince by jistě udělalo dobře být mezi přáteli, ale opravdu to není možné,“ vysvětlila hereččina dcera Tereza Brodská (50).

Brejchová, sexsymbol 60. a 70. let minulého století, trpí vážnou nemocí – odumíráním bílé hmoty mozkové – a od té doby, co před pěti lety prodělala kolaps, jsou jejím domovem nemocnice. Momentálně leží v LDN ve FN Motol. „Maminka je ležící pacient a její stav je neměnný, takže tu možnost jsme nemohly ani zvažovat,” konstatovala Tereza.

Pozvání jako vzpruha

Bartoška, který s Brejchovou hrál ve filmu Jehla z roku 1982, o špatném zdravotním stavu své kolegyně věděl, netušil ale, že její zdraví je až takhle křehké. Ačkoliv tvář Elišky Pomořanské z Noci na Karlštejně do Varů nemohla přijet, Bartoškovo pozvání ji nevídaně potěšilo. A taková psychická vzpruha je kolikrát mnohem účinnější než deset špičkových doktorů.

Na sestru si nevzpomněl

Podivné ale je, že zatímco nemocnou Janu Brejchovou Bartoška pozval, její zdravou sestru Hanu Brejchovou (71) nikoli. Přitom by k tomu měl daleko pochopitelnější důvod. Letošní zahajovací večer festivalu byl totiž věnován vzpomínce na nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana (†86), shodou okolností prvního manžela Jany, a filmu Lásky jedné plavovlásky. Tam v roli nešťastné plavovlásky excelovala právě Hana a film slavil úspěchy i na zahraničních festivalech. „Nikdo mě nepozval. To kdyby mně zavolali, okamžitě bych si zabalila tašku a jela,“ reagovala Hana smutně.

Fotogalerie
26 fotografií

Video: Slzy jedné plavovlásky: Brejchová se po Formanově smrti zhroutila!

Video
Video se připravuje ...

Slzy jedné plavovlásky: Brejchová se po Formanově smrti zhroutila! Blesk TV