Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Spor o cla mezi Trumpem a Čínou graduje. Válka by tvrdě dopadla i na Česko

Autor: ČTK, nkov - 
6. července 2018
19:50

Obchodní konflikt mezi dvěma největšími ekonomikami světa, USA a Čínou, se v pátek vyostřil. USA o půlnoci místního času (šest ráno českého času) začaly uplatňovat clo ve výši 25 procent na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (753 miliard korun) ročně. Čína okamžitě reagovala protiopatřením ve stejném rozsahu a obvinila USA ze zahájení největší obchodní války. 

Podle analytiků může mít spor zásadní dopad na spotřebitele, zaměstnance, firmy, investory a světovou politiku a v případě vypuknutí světové obchodní války by Česká republika patřila mezi nejohroženější ekonomiky kvůli přílišné závislosti na automobilovém průmyslu a vývoji v eurozóně.

Zavedení cel je součástí ochranářské politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle něj mají cla za cíl ukončit „nekalé převody amerických technologií a duševního vlastnictví do Číny“ a ochránit americká pracovní místa.

Trump už dříve pohrozil, že je připraven zavést další cla. Celkem by se mohla dotknout zboží v objemu 550 miliard dolarů, což je více, než činil celkový loňský čínský dovoz do USA. V roce 2017 Čína do Spojených států dovezla zboží za 506 miliard USD.

Premiér Číny: Nikdo nemůže vyhrát

Čínský premiér Li Kche-čchiang v pátek prohlásil, že z obchodní války nikdo nevyjde jako vítěz a upozornil, že Čína by nikdy nezačala obchodní válku. Je však nucena přijmout protiopatření, aby ochránila své zájmy. Peking také v pátek kvůli americkým dovozním clům podal stížnost u Světové obchodní organizace (WTO).

„Můžeme pravděpodobně říct, že obchodní válka byla oficiálně zahájena,“ citovala agentura Reuters profesora aplikované ekonomie na univerzitě Ťiao-tchung v Šanghaji Čchen Fej-sianga. „Pokud to skončí ve výši 34 miliard dolarů, bude to mít okrajový dopad na obě ekonomiky, ale pokud to vzroste na 500 miliard dolarů, jak řekl Trump, bude to mít velký dopad na obě země.“

Se clem vyrukovali i Rusové

Cla na některé druhy amerického zboží v pátek oznámilo i Rusko, které tak reaguje na dřívější americká cla na dovoz ocele a hliníku. Ruské ministerstvo hospodářství  uvedlo, že zavede cla ve výši 25 až 40 procent na dovoz optických vláken, strojů používaných při stavbě silnic, v ropném a plynárenském průmyslu a strojů na těžbu a zpracování kovů. Cla jsou zaměřena na výrobky, u kterých má Rusko k dispozici rovnocennou náhradu.

Zpráva amerického ministerstva obchodu současně ukázala, že deficit zahraničního obchodu USA se v květnu snížil na nejnižší úroveň za rok a půl a vývoz byl rekordní. Schodek obchodu s Čínou však vzrostl a od počátku roku se zvýšil o 4,4 procenta na 152,2 miliardy dolarů.

Česko patří mezi pět nejohroženějších zemí

Obchodní spor v posledních týdnech zvířil finanční trhy, včetně akciového a devizového trhu a trhů s komoditami. Dnes však trhy na zavedení cel výrazněji nereagovaly, protože podle analytiků již bylo zavedení cel v obchodování předem zohledněno.

Podle modelu analytické společnosti Pictet Asset Management patří Česko mezi pětici zemí, které může nejvíce ohrozit obchodní válka mezi USA a Čínou. Kromě Česka na pátém místě jsou to ještě Lucembursko, Tchaj-wan, Slovensko a Maďarsko. Na tom, že Česko patří mezi nejohroženější ekonomiky, se shodli i analytici oslovení ČTK.

gabreta ( 6. července 2018 21:29 )

Obchodní konflikt mezi dvěma největšími ekonomikami světa, USA a Čínou? Snad obchodní válka, mezi Čínou, největší světovou ekonomikou a nejzadluženějším státem světa, USA!! Soudruh redaktor to nějak poplet!!

Zobrazit celou diskusi