Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záchrana chlapců z jeskyně má první oběť. Babiš: Do Thajska letí čeští experti

Autor: ČTK, AKu - 
6. července 2018
12:25

Při záchranných akcích v zatopené jeskyni, v níž je v Thajsku už 13 dní uvězněno 12 chlapců a jejich trenér, v pátek zemřel bývalý člen thajského námořnictva. Podle thajských úřadů muž ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo obživit. Informovala o tom agentura AP. Potápěč se na záchranné misi podílel jako dobrovolník. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy uvedl, že do Thajska v pátek odlétají dva čestí hasiči, aby šli na místo. Už dříve nabídl zemi pumpy na odčerpávání vody.

Záchranáři se skupinu, která se nachází asi čtyři kilometry od vchodu do zatopeného komplexu, snaží vyprostit už od pondělka. Za poslední dny se jim podařilo odčerpat 40 procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. O víkendu se ale očekávají prudké monzunové deště na celém severu země, které podle meteorologů potrvají až do příštího čtvrtka. Záchranáři tak zvažují i další možnosti, jak chlapce vyprostit.

Potápěči skupině dopravují nutné zásoby, mimo jiné posilující vitaminovou výživu. Podle vedení námořnictva muž, který dnes během noční akce zemřel, přepravil do jeskyně kanystry s kyslíkem. Na zpáteční cestě pak potápěč ztratil vědomí.

Babiš: Hasiči dnes odlétají do Thajska

„Dneska letí do Thajska dva naši hasiči, experti, budou tam zítra ráno. Půjdou s naším chargé d'affaires s na místo a rozhodnou, co dál,“ uvedl pro Blesk Zprávy premiér Andrej Babiš (ANO). Už ve čtvrtek nabídl zemi na pomoc s odčerpáváním vody výkonná česká čerpadla společnosti Sigma. Zatím ale není jasné, jak se Thajci k nabídce postaví.

„Potřebujeme vědět, jakou techniku tam používají, jaký je tam terén. Některé naše nejvýkonnější pumpy váží 36 tun, takže jsme řešili i přepravu. Připravujeme se na různé alternativy,“ řekl pak Babiš v Karlových Varech. Dodal, že by mohly být použity pumpy, které pomáhaly při povodních v Česku a které dokážou čerpat až 400 litrů za vteřinu.

Česko nabídlo i pomoc potápěčů

„Za pražské hasiče letí Petr Vodička, který má zkušenosti ze zahraničních misí, působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003, ve stejném roce pomáhal v Alžíru, o dva roky později byl v Pákistánu. S traumatýmem ČR se účastnil i mise v Nepálu,“ uvedli na Twitteru pražští hasiči.

Ministerstvo zahraničí upřesnilo, že experty vybral po dohodě s šéfem hasičů Drahoslavem Rybou ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Druhým účastníkem mise je David Kareš, který má zkušenosti z řady nestandardních zásahů. „Bylo to například při zásahu u vyproštění české lodi v Drážďanech, odstranění spadlé Trojské lávky v Praze, při sesuvech půdy v Bulharech a v neposlední řadě při zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích,“ zmínil resort.

Čeští experti budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by Češi Thajsku poskytnout, aby záchranná operace byla co nejúčinnější. Česká republika v minulých dnech rovněž nabídla thajské straně pomoc českých potápěčů, kteří jsou okamžitě schopni vyrazit na místo.

 

strejda777 ( 6. července 2018 18:20 )

Už aby to bylo!

Gabriela Von Odyssey ( 6. července 2018 17:55 )

Presne tak. Bude to zazrak kdyz je vytahnou vsechny ven a nikdo dalsi nezemre. Lidi tady si to opravdu predstavuji jak Hurvinek valku! Na tom, jestli to bylo v noci anebo ve dne ani tak nezalezi.

strejda777 ( 6. července 2018 17:02 )

Možná Thajci neví, že má Česko taková čerpadla. Určitě by požádali, snad...nebo ne?

jajas ( 6. července 2018 16:58 )

Je dobře, že jsou ještě na světě lidi, kteří chtějí pomoci. Je to situace, kterou musí vnímat a prožívat každý normální člověk na Zemi, ať už sedí u počítače v Česku, nebo někde na druhém konci zeměkoule. Věřím, že se z toho dostanou stejně jako před lety chilští horníci. Politiku do toho může tahat jen primitiv neschopný empatie.

jtabp ( 6. července 2018 15:36 )

Já vám tedy nevím, ale jasně bylo řečeno, že o pomoc musí požádat Thajsko oficiální cestou přes nějaké evropské centrum pro pomoc. Ono zajet tam hasiči můžou, ale co tam jako budou dělat s x tunovýma čerpadlama na letišti když o ně thajci nestojí? Napřed se alespoň trochu zamyslete než něco takového vyplodíte.

Zobrazit celou diskusi