Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

USA neuznávají ruské převzetí Krymu. Naruší prohlášení schůzku Trumpa s Putinem?

Autor: ČTK - 
4. července 2018
07:50

Spojené státy neuznávají připojení ukrajinského autonomního poloostrova Krym k Rusku. Uvedl to Bílý dům s tím, že USA svůj postoj nemění, napsala v noci na dnešek agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump se 16. července v Helsinkách setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, Moskva však odmítá na summitu o Krymu hovořit.

„Naprosto neuznáváme ruské pokusy o anexi Krymu,“ řekl novinářům mluvčí Bílého domu Hogan Gidley. Moskva proti vůli Ukrajiny připojila Krym k Ruské federaci v roce 2014 poté, co na Ukrajině po masových demonstracích padla proruská vláda.

Trump minulý týden americkým novinářům řekl, že chce s Putinem v Helsinkách mluvit o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. Odpovědi na otázku, zda plánuje uznat Krym jako součást Ruska, se vyhnul. Na nedávném summitu skupiny G7 v Kanadě Trump údajně prohlásil, že Krym je ruský, protože tam všichni mluví rusky. Podle amerických médií ale asi žertoval.

doktormediciny ( 4. července 2018 11:00 )

Pro bezneho obcaqna je tohle znacne nesrozumitelne.Kdyz Hitler okupoval Sudety, mel byt plebiscid v nelktzeryvh mestech. To byla existencve pana redaktora jeste skryta v Leydigovych bunkach...Nakonec to zabral/ cele Sudety/..

Zobrazit celou diskusi