Smart City neboli chytré město představuje dlouhodobou vizi, která se snaží efektivně zkvalitnit život obyvatel města pomocí nejmodernějších technologií, které šetří energii i životní prostředí. V Praze se díky tomuto konceptu, který celoplošně spravuje Operátor ICT, podařilo zbudovat například dekompresní odpadkové koše nebo takzvané „chytré lavičky“ se solárními panely na dobíjení mobilních telefonů s možností připojení na internet.

Přehlednější parkování

V Praze 3 hodlají tento koncept v nejbližší době rozvinout do praktičtějších odvětví, jako je například doprava. Dlouhodobě se hovoří o zbudování parkovacích senzorů na Havlíčkově náměstí. „Jde o pilotní projekt. Občané díky němu budou moci v reálném čase vidět data o dostupnosti parkovacích míst. Pokud se osvědčí, rádi bychom jej postupně rozšiřovali,“ vysvětlila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Jelikož je obecně přetlak automobilů, které ničí v Praze ovzduší, palčivý problém, hodlá jej radnice řešit také větší podporou pro ekologičtější elektromobily. Na jejím území má zatím dvě dobíjecí stanice. „Pracujeme na projektu další dobíjecí stanice pro elektromobily, která by měla vzniknout v prostoru náměstí Winstona Churchilla,“ upřesnila mluvčí.

Židovské pece se dočkají obnovy i modernizace

Jednou z chystaných novinek, kterou určitě obyvatelé třetí městské části uvítají, bude rekonstrukce parku Židovské pece. Ta je naplánovaná konkrétně na roky 2018 a 2019. „V rámci takzvané „smartifikace” vybavíme park chytrými prvky, jako je chytré osvětlení, SOS tlačítka nebo třeba nabíjecí stanice pro elektrokola. Na projektu spolupracujeme s celopražským Operátorem ICT,“ vysvětlila Luňáčková.

Lepší komunikace s úřadem

Aby nemuseli lidé na radnici kvůli zdlouhavému papírování, chystá radnice i projekt v podobě mobilní aplikace, která by měla umožnit snazší vyřízení nejrůznějších pohledávek i z domova. „Postupně rovněž instalujeme chytrá čidla pro dálkové odečty energií, díky čemuž šetříme peníze daňových poplatníků až v řádu stovek tisíc korun ročně,“ dodala mluvčí. „V běhu je i „Čistá Trojka“, díky které mohou občané upozorňovat na nepořádek na ulicích, přičemž městská část následně zajišťuje urychlený úklid.“