Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

12 švýcarských unikátů: Co dělá tuto alpskou zemi naprosto výjimečnou?

/
  • Ozubnicová trať Gornergratbahn
    5. listopadu 2018 ● 06:30

    Co se vám vybaví, když se řekne Švýcarsko? Matterhorn, čokoláda, hodinky, nebo snad sýry? Tahle malá, neutralitu vyznávající země má ale spoustu dalších jedinečností, které ji odlišují od ostatní Evropy i světa. Co o Švýcarsku nejspíš možná nevíte?

  • 1.

    Rekordní Curych

    Největší město Curych získalo hned několik světových prvenství. V mnoha žebříčcích si vysloužilo nálepku nejdražšího hlavního města světa a také města s nejlepší kvalitou života. Je tu tak čisto, že podle mnohých můžete jíst s nadsázkou ze země.
    Curych: Jezero Zürichsee a řeka Limmat
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 2.

    Všudypřítomná čistota

    Švýcarsko je obecně jedno z nejčistších míst na světě. Už několikrát se stalo dokonce nejčistším státem světa. Na odpadky tu opravdu nenarazíte. Ale – vlastně za to doslova zaplatíte. Třeba i když si kupujete kávu, protože ta už získala také titul „nejdražší na světě“.
    Matterhorn
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Připravenost obyvatelstva

    Je připravené na (atomovou) válku. Jen v Alpách najdete na 300 000 bunkrů a krytů, ve městech má řada obytných domů i svůj vlastní atomový kryt. Je to běžná součást bydlení – asi tak jako u nás sklep nebo balkon. Švýcaři si tak střeží svou pověstnou neutralitu.
    Švýcarský národní park
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Švýcarské Alpy

    Švýcarské Alpy nepřehlédnete. Ale víte o nich, že zaujímají až 60 % celé země? Nebo že v nich najdete největší koncentraci vrcholů vyšších než 4000 m n.m.? Je jich tu celkem 24! A pokud budeme počítat vrcholy nad 3000 m n.m., tyčí se jich tu dokonce více než 200!!! No, když vedle toho postavíte naši Sněžku…

    Zermatt
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Neděle je od slova...

    V neděli se opravdu nedělá. Poslední den týdne je tu pevně zakotvený jako den klidu. Nejen bez práce, ale také bez hluku. Švýcarské neděle jsou něco jako malé „povinné“ wellness.
    Verbier
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Nejdelší železniční tunel

    Gotthardský úpatní tunel je železniční tunel vedoucí skrze alpské masivy. Měří neuvěřitelných 57 km a je díky nim tím nejdelším železničním tunelem na světě. Otevřeli ho teprve před dvěma roky, 1. 6. 2016, a zrychlil dopravu mezi Curychem a Milánem.

    Gotthardský úpatní tunel
    Autor: Zacharie Grossen – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53217042

  • 7.

    Bublinková limonáda

    Jacob Schweppe ve Švýcarsku vynalezl bublinkovou limonádu. Bylo to už v roce 1783, když se mu podařilo „napumpovat“ do vody bublinky a způsobit revoluci. Tehdy se totiž věřilo, že „vzduch ve vodě“ je léčivý, sodovka se prodávala v lékárnách ve speciálních kameninových lahvích. A její věhlas se dostal až do Londýna, kde za ni Schweppe dostal v roce 1836 i pečeť královské kvality. O 15 let později se jí na Světové výstavě prodalo přes milion lahví! Rok 1870 přinesl pak další zlom. První Indian Tonic Water, tedy první ochucenou limonádu na světě.

    Gin tonic
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Skladba a zaměstnanost obyvatelstva

    Cizinci tvoří až ¼ obyvatel. Není se co divit. Mnohá odvětví nabízí jedny z nejvyšších mezd ve světě. A ve spojení s vysokou životní úrovní tvoří velké lákadlo. Bez zajímavosti není ani to, že zatímco do práce tu chodí asi 84 % procent mužů, ženy jsou hodně doma. Do práce jich chodí jen něco přes 40 %. Své v tom možná hraje i fakt, že přes všechnu pokrokovost ve Švýcarsku stále platí značné rozdíly ve mzdách mužů a žen, které tu získaly právo volit až v roce 1971.
    Curych: Bahnhofstrasse, nejdražší a nejelegantnější ulice Evropy
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Země jezer

    Švýcarsko se může chlubit 1500 jezery. Což mimo jiné vedlo k tomu, že se voda, respektive vodní elektrárny, staly hlavním zdrojem elektrické energie. Dnes produkují více než polovinu celkové energie.

    Ženevské jezero s vodotryskem Jet d'Eau
    Autor: Shutterstock

  • 10.

    Vzdělanost obyvatelstva

    Ekonomika stojí na vzdělání. Většina oborů, které tu fungují, je vysoce specializovaných. IT, mikrotechnologie, nukleární výzkum… Vzdělání jako takové je tu velmi důležité. Na 88 % lidí má maturitu. A běžný je i vysokoškolský diplom.
    Největší urychlovač částic na světě LHC je opět v provozu.
    Autor: archiv Blesku

  • 11.

    Vynález »sucháče«

    „Narodil se“ tu suchý zip. Psal se rok 1948, když švýcarský inženýr de Mestral bojoval v Alpách s nalepenými lopuchy na kalhotách a dostal tenhle nápad. Naprosto geniální! A mimochodem, Albert Einstein tu také dal dohromady svou teorii relativity.764048:full:true:true

  • 12.

    Rýnské vodopády

    Rýnské vodopády jsou nejmohutnější v Evropě. Vysoké jsou 23 metrů a najdete je u městečka Stein am Rhein.

     

    Rýnské vodopády
    Autor: Shutterstock
    Fotogalerie
    24 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy