Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rána před dovolenou. Koruna vůči euru rekordně oslabila, požitky podraží

Autor: ČTK, tbr - 
3. července 2018
12:05

Kdo si ještě nevyměnil eura na letošní letní dovolenou, ten teď běduje. Pryč jsou časy s českou měnou okolo hranice 25 korun za euro, která byla v únoru vůbec nejsilnější za posledních pět let. V úterý oslabila vůči platidlu eurozóny na 26,16 Kč/EUR, což je naopak nejslabší hodnota od loňského srpna. Vyplývá to z údajů na webu společnosti Patria. Fakultativní výlety, památky a další požitky na dovolené, které už nejsou předplacené v ceně zájezdu, vás tak vyjdou dráž.

„Koruna zůstává pod tlakem a nedá se říci, že by ji za sebou táhl region. Ani žádné domácí zprávy do hry nevstupují. Vývoj svědčí o tom, že potenciál domácí měny přestává být lákavý pro zahraniční hráče držící velké objemy korun, postupně tak své pozice redukují,“ uvedl Vlk.

Koruna začátkem letošního února dosáhla nejsilnější hodnoty k euru za více než pět let, což bylo 25,17 Kč/EUR. K výraznému posílení jí pomohlo rozhodnutí České národní banky zvýšit základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Od dubna začala zvolna oslabovat.

Hranici 26 Kč/EUR prolomila minulý týden ve čtvrtek navzdory tomu, že centrální banka o den dříve znovu zvýšila úrokové sazby, a to o čtvrt procentního bodu na jedno procento. Analytici oslabení zdůvodňovali vlivem světových trhů.

K dolaru dnes koruna naopak mírně posiluje. Kolem 10:30 byla proti pondělnímu závěru o dva haléře silnější a obchodovala se za 22,40 Kč/USD.

Zobrazit celou diskusi