Čela vlaků zastavila 52 metrů od sebe. Strojvedoucímu ze spěšného vlaku, který vyjížděl z Veselí nad Moravou do Brna bylo divné, že jede po 1. traťové koleji. Poté, co před sebou uviděl vlak od Brna, zastavil. Když už oba vlaky stály, byla výpravčím z železniční stanice Veselí nad Moravou použita i funkce Generální stop, která zastavuje všechny vlaky v dosahu radiového signálu,“ uvedl generální inspektor drážní inspekce Jan Kučera.

Na místo okamžitě vyjeli hasiči. „Přestože se cestujícím nic nestalo, při vysedání z vlaku potřebovali jejich asistenci. Následně pro ně přijely dva autobusy, které je odvezly. Autobusovou dopravou jsme pak museli nahradit dva osobní vlaky v úseku Veselí nad Moravou – Bzenec. Provizorní provoz na jedné koleji byl obnoven v 10.50, po dvou kolejích se začalo jezdit až od 13.40,“ upřesnila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Vina se šetří

Kde vznikla chyba, že jely dva vlaky po jedné koleji je předmětem šetření. „Jednou z vyšetřovacích variant je možnost selhání lidského faktoru, ale vše je čerstvé a v šetření, proto k věci nemůžeme podat bližší informace. Stanice Veselí nad Moravou prochází rekonstrukcí, k dispozici je pouze provizorní zabezpečovací zařízení,“ vysvětlil Kučera.

Zmatek na nádraží

Odjezdy vlaků provázejí nyní ve Veselí nad Moravou i jiné problémy. Cestujícím scházejí častokrát i ty nejzákladnější informace typu, v kolik hodin a odkud vlak odjíždí.

Mnohdy tak lidé stojí na špatném nástupišti a svůj omyl se dovědí většinou až v době, když vidí přijíždět vlak na jinou kolej. „Sami nevíme, kam vlak přijede, přebíháme proto po nádraží stejně jako ostatní cestující,“ přiznali členové vlakových čet.

Po dokončení rekonstrukce za více než miliardu korun, bude provoz ve stanici Veselí nad Moravou řízen centrálně z Přerova. To by mělo podle železničářů zamezit podobným dramatickým situacím.

VIDEO: Nádraží ve Veselí nad Moravou prochází náročnou rekonstrukcí.

Video
Video se připravuje ...

Nádraží ve Veselí nad Moravou prochází modernizací, která potrvá až téměř do konce příštího roku. Hynek Zdeněk