O úmrtí rodačky z Mladé Boleslavi informoval na sociální síti herec Jiří Štrébl (59). Ten na svůj profil doplnil černobílou fotku herečky slovy: „Sbohem, naše drahá Emmo….RIP“. Na dotaz Blesku pak Jiří jen potvrdil smutnou zprávu slovy: „Ano, je to pravda,“ s tím, že více celou událost nebude komentovat. To prý přísluší pouze rodině.

Emma Černá se narodila v Mladé Boleslavi a od mládí toužila hrát divadlo. Jak se však později svěřila v jednom z rozhovorů, na DAMU se dostala až na třetí pokus. Po krátkém startu v pražském Divadle na zábradlí odešla do mosteckého Divadla pracujících, kde byla nejen herečkou, ale také lektorkou dramaturgie. O více než dvacet let později pak byla členkou souboru Divadla S. K. Neumanna, později Divadla Pod Palmovkou. Největší herecké úspěchy sklízela v 90. letech v Divadle Komedie, hostovala také v Národním divadle.

Před filmovou kameru se poprvé postavila v roce 1964 ve snímku Každý den odvahu, opravdovou „díru do světa“ pak poprvé udělala ve snímku Adelheid o pět let později. Z dodnes často vysílaných filmů ji můžeme vidět ve snímcích Skalpel, prosím, Setkání v červenci, Proč?, Holka na zabití nebo Samotáři. Ze seriálu pak musíme zmínit Přítelkyni z domu smutku, Dobrodružství kriminalistiky nebo Vyprávěj.

Na sklonku života už se herectví věnovala minimálně, dlouho ale vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Fotogalerie
6 fotografií