Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiér poslal na smrt 12 teroristů, soud s nimi trval v Iráku sotva 10 minut

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. července 2018
14:35

Dvanáct teroristů odsouzených k smrti bylo minulý čtvrtek na příkaz iráckého premiéra Hajdara Abádího popraveno. S odkazem na oficiální prohlášení irácké vlády o tom informovala agentura AFP. Premiér ve čtvrtek nařídil okamžitou popravu všech džihádistů již odsouzených iráckými soudy k smrti, proces s nimi netrval podle svědků ani 10 minut.

Abádí tak učinil v reakci na nález mrtvých rukojmích, které nedávno zajali příslušníci teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Podle agentury AFP se nařízení týká několika stovek osob, včetně žen a cizinců, jejichž odvolání proti rozsudku byla zamítnuta a tresty smrti potvrzeny. 

ISIS zajal několik lidí a zveřejnil je na videu s ultimátem, aby irácké úřady ve stanovené lhůtě propustily vězněné sunnitské Arabky. Nalezených osm těl neslo známky zmrzačení a byly k nim připoutány pásy s výbušninami.

Džihádisté s britským občanstvím

Ukázalo se, že mezi odsouzenými džihádisty je značné množství lidí, kteří mají britské občanství. Není zatím jasné, zda se některých týkal příkaz okamžité popravy. Zdroj však novinářům Daily Mailu sdělil, že „je možné, že byli i mezi popravenými“. Dodal, že procesy s extrémisty netrvají ani 10 minut.

Nejvyšší soudce se nechal slyšet, že další „fanatici s britským pasem“ na soud ještě čekají. Prohlásil, že „trestu smrti neuniknou“, oznámil, že tím vlastně „chrání Velkou Británii a její občany“. Jeho slova potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu v Bagdádu Abdul Sattar Beraqdar.

„Rozsudek se vám může zdát přísný, v podstatě ale zaručuje bezpečnost vaší země,“ vzkázal Beraqdar britskému ministerstvu zahraničí. Do té doby nemělo žádné zprávy o tom, že se v iráckých věznicích nachází britští občané. „V Británii jsou jistě další stovky lidí, kteří přemýšlí o stejných zločinech, které spáchali obvinění. To je proč, jsme my, Iráčané, vynesli tak přísné rozsudky. Je to varování pro ostatní,“ vysvětlil Beraqdar.

Brutálního zločiny a nejpřísnější trest

Novináři Daily Mailu dostali od iráckých úřadů speciální povolení a mohli se zúčastnit procesů s islamisty. Potvrdili, že většina z nich trvala méně než 10 minut. „Nejdelší zabral 15 minut. Souzen byl Modamed Júsif, který tvdil, že se ke členství v ISIS doznal po hodinách mučení,“ vypověděl jeden z novinářů.

„Zločiny, které spáchali pod vedením Islámského státu, jsou brutální a zaslouží si ten nejpřísnější trest. V Británii teroristy zavíráte na doživotí, můžete si dovolit, máte na to finanční zdroje, my ne. Navíc, z našich vězení by mohli utéct. Nebyli pak hrozbou jen pro Irák, ale i pro Evropu,“ shodují se iráčtí soudci.

Britské úřady předpokládají, že se k ISISu přidalo zhruba 850 Britů. Osudy stovek z nich nejsou známé a předpokládá se, že jsou stále v Iráku nebo Sýrii. Iráčané neuvedli, kolik přesně Britů je u nich vězněno, ministerstvo zahraničí ví oficiálně pouze o jednom, další 3 jsou v syrském vězení.

Éra Islámského státu

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Bagdád loni v prosinci ohlásil definitivní porážku ISIS, radikálové v zemi ale dál páchají krvavé útoky.

Zobrazit celou diskusi