Skon oscarového režiséra letos na jaře všechny jeho kamarády, kolegy a příznivce zaskočil. Pořadatelé nejslavnějšího českého filmového festivalu se mu proto v rámci zahájení 53. ročníku rozhodli vzdát hold. Nejen slovy, ale také promítnutím jeho slavného filmu Lásky jedné plavovlásky z roku 1965. Velký sál hotelu Thermal tleskal Formanově snímku ve stoje. Ale... Zástupci režisérovy rodiny chyběli!

„Pozvání od vedení karlovarského festivalu dostali, ale z časových důvodů se nemohli zúčastnit,“ řekla Blesku mluvčí filmové přehlídky Uljana Donáthová. Vdova po režisérovi Martina (52) pak objasnila, co se stalo. „Chtěla jsem propojit návštěvu Česka s karlovarským festivalem, ale měla jsem potíže s letenkou. Snažím se to vyřešit, zatím nedokáži říci, jestli se ještě stihnu na festival dostat,“ napsala z USA Formanová.

Jak už Blesk dříve informoval, vdova chce v rodné zemi dořešit dědictví po svém muži. Jednat chce také s jeho spolupracovníky, kteří ho u nás manažersky zastupovali a spravovali jeho oficiální internetové stránky.


Miloš Forman velmi karlovarskému festivalu pomáhal.  Díky němu na něj v minulých letech přijeli např. Michael Douglas (73) nebo Woody Harrelson (56). „Byl naším ambasadorem a jeho podpora pro nás byla zásadní,“ prohlásil prezident festivalu Jiří Bartoška (71).

Kromě projekce snímku Lásky jedné plavovlásy ve Varech Formana uctili koncertem Českého národního symfonického orchestru, který pod vedením dirigenta Libora Peška (85) např. zahrál hudbu z jeho oscarového filmu Amadeus. Hudební show před hotelem Thermal vyvrcholila barevným ohňostrojem.

Fotogalerie
19 fotografií