Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec mateřské dovolené, žádá část poslanců. Vadí jim zavádějící název

Autor: ČTK - 
30. června 2018
11:47

Zákonodárci se budou zabývat přejmenováním mateřské a rodičovské dovolené. Skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO) novele zákoníku práce navrhla nahradit slovo "dovolená" slovem "péče", které je podle nich příhodnější.

Předkladatelé podotýkají, že přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči je krokem vysoce symbolickým. Odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu.

Současné pojmy podle autorů nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené "svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako dobou odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě". Bude také podle nich zřejmé, že mateřská a rodičovská péče nejsou podmnožinami zákonného pojmu dovolená.

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí v této době stát.

Předlohu poslanců z klubů ANO, ODS, Pirátů, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní parlament.

Brumbal ( 1. července 2018 19:55 )

 Vy jste si udělala dítě se státem? Mít dítě bylo Vaše rozhodnutí a měla byste být schopná se o něj postarat bez peněz od státu. Kdy to dalších takových milion žen jako jste vy pochopí?? Když Vám to nestačí, nic Vám nebrání jít si přivydělat (a ano, i s dítětem to jde!!). Sedět doma na ***i a nadávat umí každý, postavit se a činit se, to ne...

Kajule ( 30. června 2018 22:22 )

 Nad takovou kravinou seděj na ***i a dohadujou se....Kdyby radši přemýšleli,jak pomoct matkám samoživitelkám,které to mají špatné v životě a sotva vyžijí...Sami si na výplatách přidaj a na lidi nemyslí...Bože muj to je logika....

DWEI ( 30. června 2018 20:51 )

Verusia Přesně tak jsem to chtěla napsat taky!!!!

Verusia ( 30. června 2018 20:42 )

Asi nemají nic lepšího na práci než řešit hovadiny.

karmina ( 30. června 2018 19:44 )

Navisit a plynky? Pokud chcete dobrou práci a s tím spojenou vyšší mzdu, tak se naučte pravopis nebo po té rodičovské budete umývat podlahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa