Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trápení Čecha vězněného v Kambodži: Úřady mu nechtějí dát doklady, se »zneužívanou« dívkou nesmí být sám

29. června 2018
20:35

Trestní stíhání proti němu bylo sice zastaveno, Čech vězněný v Kambodži ale stále nemá vyhráno. Václav P. (46) už přes dva týdny čeká, až mu kambodžské úřady vrátí cestovní doklady a osobní věci. Policie mu navíc zapečetila jeho byt a nechce ho pustit dovnitř.

Čech Václav P. (46) byl v Kambodži zadržen loni koncem října. Obvinili ho ze sexuálního zneužívání místní čtrnáctileté dívky. Malá Nicol ho přitom považovala za svého otce, který jí umřel na AIDS. V jeho zadržení měla mít prsty konkrétně nevládní organizace Aple, která se zaměřuje na případy zneužívání kambodžských dětí cizinci. Zadržený Čech se hájil tím, že HIV pozitivní dívce a její matce dával peníze na léčbu. Bylo mu to ale málo platné...

Soudem byla zamítnuta žádost o vyšetřování na svobodě, takže muž skončil ve vazbě. Tam si pobyl dlouhých osm měsíců, ačkoliv proti němu neexistovaly žádné důkazy a nebyli ani žádní svědci. Sama Nicol ho pravidelně navštěvovala a odloučení od svého mecenáše, kterého považovala za náhradního tatínka, těžce nesla.

Čecha propustili na svobodu až v půlce června. Kambodžský prokurátor stíhání zastavil. Ani po propuštění ale nemá vyhráno, úřady ho bedlivě sledují a už dva týdny čeká na své doklady a věci. "Lhůta pro vydání mých osobních věcí, cestovního pasu a odpečetĕní bytu je v Kambodži 45 dní od propuštění," vysvětlil na Facebooku s tím, že už uběhly dva týdny, ale stále se nic neděje, 

S dívenkou, které celou dobu pomáhal, se nesmí sám stýkat. "S Nicol se můžu vídat s omezením. Vždy musí být přítomen někdo, kdo dosvědčí, že jí nijak neubližuji," popsal a uvedl, že mu bylo soudem doporučeno, aby ani nezveřejňoval jejich společné fotky. 

Osmiměsíční pobyt v kambodžském kriminále si vybral daň i na jeho zdraví. "Z vězení jsem si přinesl bolavá záda a skřípnutý nerv v pravém rameni. Takže beru silné prášky na bolest, abych se mohl vůbec pohybovat a v noci spát," napsal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání