Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišovo ANO padne první v Praze, kasá se Čižinský. Lidovce využil a „zradil“

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
28. června 2018
20:30

Oblíbený starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský finišuje sběr podpisů pod kandidaturu svého občanského sdružení Praha Sobě. Oproti předchozímu optimismu už ale ví, že do konce června jich nebude mít dost. Zbývá mu poslední měsíc, během července musí v Praze „ulovit“ dalších 15 tisíc lidí ke stávajícímu počtu 75 tisíc. Podle Čižinského přišel čas na to porazit hnutí ANO a Praha by měla být prvním bojištěm, kde hnutí ANO premiéra Andreje Babiše padne.

Delší, za to horší cestou. Citátem, který proslavil film Sněženky a machři, by se dalo shrnout rozhodnutí starosty Prahy 7 Jana Čižinského, který jde do podzimních komunálních voleb pod hlavičkou občanské iniciativy. Kvůli tomu musel pozastavit své členství u lidovců.

Jako občanská platforma musí uskupení Praha Sobě sesbírat něco málo přes 90 tisíc podpisů, tedy minimálně sedm procent obyvatel hlavního města. Kvůli možným chybám mluví jeho zástupci dokonce o potřebě sta tisíc podpisů.

Prostá matematika říká, že pokud se jim za 6,5 měsíce podařilo sesbírat 75 tisíc podpisů, pak budou mít na konci července „jen“ 86 500 hlasů. Finální fáze sběru, která bývá nejintenzivnější, ale může iniciativu do voleb skutečně posunout. Pokud se to nepovede, do voleb nesmí. A Čižinský podle dřívějších prohlášení žádný plán B nemá. Přeměna na politické hnutí by totiž znamenala definitivní zánik jeho členství u lidovců.

I teď už musí Čižinský krotit přehnaný optimismus. Věřil totiž, že bude mít hotovo do konce června. „Podpisy se pořád odevzdávají, ale nasbíráno to do konce června mít nebudeme. To už je jasné. Červenec je ještě čas, kdy jsou lidé méně v Praze, ale zase jsou uvolněnější,“ řekl Blesk Zprávám.

TOP 09 Čižinský neudělal radost

„Odštěpení“ Čižinského nepotěšilo podle kuloárních informací například TOP 09, která se v té době domlouvala na možné širší koalici s hnutím STAN. A chtěla jít i s lidovci. Najednou ale nevěděla, zda skutečně s KDU-ČSL nebo iniciativou Praha Sobě, v jejímž čele stál tehdy ještě aktivní lidovec Čižinský.

Nakonec to vypadá na širokou pražskou předvolební koalici TOP 09, KDU-ČSL a STAN s podporou dalších menších stran a hnutí. Starosta Prahy 7 tak zůstal stranou. Možné magistrátní koalici po volbách se ale nebrání a hrany sporu se snaží tupit prohlášeními, že nekandiduje proti své straně, ale „vedle ní“. Vztahy jsou podle jeho slov „korektní“.

V úterý 12. prosince o sobě uskupení PRAHA SOBĚ dalo poprvé vědět světu. Podaří se mu vybrat 100 tisíc podpisů? V úterý 12. prosince o sobě uskupení PRAHA SOBĚ dalo poprvé vědět světu. Podaří se mu vybrat 100 tisíc podpisů? | Eva Fornálová

„Tohle je šance, jak zapojit lidi. Když máme teď 75 tisíc podpisů, pokud by se je podařilo přetavit na hlasy, tak vítěze volilo minule v Praze 72 tisíc lidí,“ prozradil své kalkulace Čižinský a dodal: „Dává to velmi dobrou naději na to, že porazíme hnutí ANO tady v Praze, a to si myslím, že je velmi potřeba.“

„Proslýchá se, že hnutí ANO už je domluveno na povolební koalici s ODS. To by byla pro Prahu katastrofa,“ míní a je připraven jít do koalice právě s možným seskupením středopravých stran. „Je třeba dát ten signál, že Praha bude prvním velkým bojištěm, kde hnutí ANO prohraje,“ hlásí sebevědomě.¨

Za lidovce do Sněmovny

Část KDU-ČSL přitom „odchod“ populárního pražského starosty špatně nese. Vyčítají mu především fakt, že se za KDU-ČSL nechal zvolit do Sněmovny. Kampaň přitom platila z velké části právě strana. Čižinský navíc vystrnadil v Praze ze Sněmovny exministra kultury Daniela Hermana, a pak „zradil“.

Výběr z kandidátů na primátora v Praze:

  • Patrik Nacher (ANO)
  • Bohuslav Svoboda (ODS)
  • Zdeněk Hřib (Piráti)
  • Hynek Beran (SPD)
  • Jan Čižinský (Praha Sobě)
  • Marta Semelová (KSČM)
  • Jiří Pospíšil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL a další)

Jak volit v komunálních volbách čtěte ZDE

Jak fungují kandidátní listiny čtěte ZDE

Doporučujeme
pidimidi ( 28. června 2018 23:39 )

Jiří Pospíšil žil a působil donedávna v Plzni..ač je mi sympatický, myslím, že by Prahu měl vést někdo, kdo fakticky žil v Praze a který tu Prahu zná se všemi svými slabinami.

cocumysvole ( 28. června 2018 22:30 )

Pan Čižinský bude nejspíš tak trošku hňup.

marmat ( 28. června 2018 22:10 )

Pokud si něco přejeme, není to vzdy beznadějné.... Naše sousedka/seniorka si dlouho přeje k Vánocům Kevina Costnera......... SNY MAJI PRÁVO NA ŽIVOT.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa