Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saúdská televizní moderátorka uprchla ze země: Byla jí vidět blůzka. Jiné ženy zatkli

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. června 2018
15:16

Saúdská Arábie vyšetřuje případ televizní moderátorky, která se zapojila do zpravodajství o povolení řídit automobil ženám v Saúdské Arábii. Sociálními sítěmi koluje video, na němž je Šírín Rifáíovou vidět při práci, ale má na sobě rozevřenou abáju, která odkrývá bílé kalhoty a blůzu pod ní. Případem se zabývá komise pro audiovizuální média a vyšetřuje jej, i když Rifáíová odjela ze Saúdské Arábie. Na Twitteru se objevila zpráva o zadržení další aktivistky, která prosazovala zrušení zákazu řídit ženám v Saúdské Arábii.

Rifáíová pracuje pro televizní stanici Al-Án a komise pro audiovizuální média oznámila, že bude její případ vyšetřovat bez ohledu na to, že žena opustila království. Důvodem je její údajné nepatřičné oblečení. Rifáíová ale řekla, že „na sobě měla slušné šaty“. Saúdská Arábie od žen očekává, že budou chodit zahalené v tmavých abájích a se zakrytými vlasy, přestože korunní princ Mohamed bin Salmán toto nařízení zrušil.

Moment, kdy se Rifáíové rozevřela světlá abája a odhalila bílé kalhoty a blůzku. Moment, kdy se Rifáíové rozevřela světlá abája a odhalila bílé kalhoty a blůzku. | reprofoto/twitter

Aktivistky za mřížemi

V poslední době bylo uvězněno nejméně devět lidí, mezi nimi několik žen. Království jako poslední země pustilo v neděli za volanty automobilů i ženy, avšak objevují se také zprávy o pronásledování aktivistů, kteří si přejí další uvolnění pravidel týkajících se žen.

V zemi panuje strach

Mezi nově zatčenými je nyní také Hatún Fásíová, což potvrdili lidé z jejího okolí. Informace o jejím zadržení se objevila na Twitteru, ale svědci se podle agentury Reuters bojí hovořit a poskytnout detaily.

Fásíová se naposledy připojila k internetu minulý čtvrtek. Chtěla v neděli vzít s sebou do auta několik novinářů. Fásíová je profesorkou na univerzitě krále Saúda a přispívá také do deníku Ar-Rijád. Patří k bojovnicím za práva žen a byla mezi těmi, kdo požadovali zrušení zákazu řídit automobily ženám.

Zatčené jsou obviněné ze zrady

Svůj řidičský průkaz v království dostala převodem řidičského oprávnění, jež získala v cizině. „Je to, jako kdybych byla uznána za plnohodnotnou občanku,“ řekla listu Arab News.

Podle prokurátora bylo v červnu zadrženo 17 lidí a osm z nich bylo později propuštěno. Úřady zadržené viní z kontaktů v cizině, místní média označují tyto osoby za zrádce. Podle prokuratury bylo proti devíti ze zadržených shledáno dostatek důkazů.

mandat ( 13. září 2018 14:37 )

Merkel rve par let, ze Islam patri k Evrope, tak si moc dobre rozmyslete, zda si tohle nasadite do sve zeme.

flora ( 28. června 2018 18:27 )

Byla ji vidět blůzka a dlouhé kalhoty . Tamnějším hochům, se totiž hned postavil a vzhledem k tomu, že pod těma bílejma košilema na paty nenosí spodní prádlo, měli 16cm neutišitelný problém. Tak ho teď udělají moderátorce, když si mantly museli vyprat.

istyl ( 28. června 2018 15:59 )

postrilet...nema bluzku co ukazovat...a sem to prijde...

sores ( 28. června 2018 15:58 )

Tak to by ti šílenci měli vidět v Evropě jak se chodí venku,na večírky,na mejdany a do společnosti. Kozy celé venku,kejty celé venku, p.r.d.el celou venku,záda celé odhalené. Což už je také přehnané ukazovat intimní části na těle. Tyto ženský tím chtějí rajcovat mužský,rozhodně to nedělají kvůli sobě,pak ať se nedivěj znásilnění.Chodit odhaleně nemá přeci se svobodou nic společného ani demokracií, jde o slušnost.

majka60 ( 28. června 2018 15:48 )

..kdyby jí bylo vidět kalhotky, tak by ji asi už popravili. To jsou vygumovaní šusi.

Zobrazit celou diskusi