Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Jižním Súdánu a Keni přibývá sňatků nezletilých dívek. „I za čtyři kozy“

Autor: ČTK, nkov - 
28. června 2018
08:38

Ve válkou zmítaných oblastech Jižního Súdánu a v částech Keni, které bojují s obrovským suchem, přibývá sňatků velmi mladých dívek. Rodiče často vymění své dcery za krávy či kozy jen proto, aby přežili. S odvoláním na humanitární organizace o tom informovala agentura Reuters.

V Africe se nachází devět z deseti zemí, ve kterých dochází k největšímu množství sňatků nezletilých, uvedla organizace Girls Not Brides (Dívky, nikoli nevěsty). Velmi mladé dívky se vdávají kvůli tradicím, kvůli rodinným vazbám, kvůli chudobě a rovněž kvůli obavám, co by pro ni a rodinu v daném společenství znamenalo zůstat svobodnou matkou. Podle aktivistů se ale poslední dobou přidaly i další dva důležité faktory, které mají na sňatky vliv, a sice dlouhotrvající války a klimatické změny v oblasti. 

Minimální věk pro vstup do manželství je v Jižním Súdánu 18 let. Navzdory zákonům ale OSN odhaduje, že 52 procent dívek v zemi se provdá ještě před svými osmnáctinami. V roce 2010 to přitom bylo 40 procent. „Konflikty tu situaci zhoršují,“ uvedla Dorcas Acenová z organizace CARE International v Jižní Súdánu. „Většina rodičů se chce vzdát svých dcer a provdat je kvůli ekonomickým těžkostem, ve kterých se nacházejí. Snaží se snížit počet krků, které musí živit,“ dodala.

I když v celosvětovém měřítku dětských sňatků ubývá, stále je každý rok provdáno na 12 milionů nezletilých dívek, což má velký vliv na jejich zdraví i vzdělání.

Konflikty situaci zhoršují

Jižním Súdánem zmítá občanská válka již od roku 2013. V důsledku bojů v zemi hladoví miliony lidí a situace se kvůli rostoucí inflaci stále zhoršuje. Rodiče mohou nyní za dceru sňatkem získat až 300 krav, v době míru se věno pohybovalo okolo 30 krav, popsala Acenová.

„Když je dívka v určité rodině připravena na sňatek, přijdou ostatní a nabízejí krávy,“ uvedla expertka z CARE International na konferenci o dětských sňatcích v Kuala Lumpuru. „Je to v podstatě jen o výši nabídek; kdo nabídne nejvíce krav, dívku získá,“ dodal.

V Keni se situace s dětskými sňatky zhoršila minulý rok kvůli obrovskému suchu, které pozabíjelo velké množství dobytku. „Vzhledem k tomu, že se snížil počet koz, rodiče své dcery prodají do manželství i za čtyři či pět koz,“ uvedla Millicent Ondigová z organizace Amref Health Africa. Jak popsala, snaží se nyní přesvědčit rodiče, že když pošlou dívky do škol, přinese jim to dlouhodobější ekonomické výhody. „Říkáme jim, že až dívka skončí školu, najde si práci a bude jim moci koupit více než ty čtyři kozy“ dodala.

Video  Otec provdal pětiletou dceru za 11letého chlapce.  - Youtube
Video se připravuje ...

fionora ( 16. září 2018 08:46 )

Pomohla by sterilizace, ať se nemnoží.

MajkaB ( 28. června 2018 12:49 )

A jejich množení se nezastaví, i když nemají, co jíst. Řešením je Afričanům nepomáhat (ani kdyby se topili) a nekrmit je a příroda si to zreguluje sama.

karelka ( 28. června 2018 11:30 )

Pochybuji, že když daji holku na studie, že jim někdy dá nějakou kozu, či krávu, sama bude potřebovat, jako je to u všech mladých.....I u nás pamatuji dost holek které žily aktivním sexuálním životem a to ještě na základce, takže když k tomu je, proč ne.......

sores ( 28. června 2018 11:08 )

Je to zvířecí černá rasa kterým se zastavil vývoj někdy v 15 letech!! Rajtovat na bezbraných dětech to dokáže jen úchyl a sadista!! Je jen dobře že ho ta dívenka zabila, nezabila člověka ale zrůdu!!

pajato73 ( 28. června 2018 09:25 )

a co my s tim jako? kdyz to neumi zmenit oni sami, nepomuzou ani nase rady ani penize... oni se drzi tradic jako blecha psa, sami to zazivaji a presto to jde z generace na generaci, tak at si nestezuji, huby cerne. Dneska mu pomuzes a zitra pichne jeho syn tve dite do zad...

Zobrazit celou diskusi