Po Praze je rozeseto mnoho stanic metra, které vznikly v 70. až 90. letech. Podle představ odborníků jsou často nevzhledné a neodpovídají současným nárokům. Nová výstava, jež ve vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice představuje šestici moderních návrhů, má otevřít diskusi o podobě vestibulů metra, ačkoliv se žádný z vystavených projektů nebude realizovat. Inspiraci pro nové podoby stanic metra hledají architekti v Miami, Paříži nebo v Londýně. 

Podle pořadatelů by se vestibuly měly stát součástí městské zástavby. Lidé by se v nich měli scházet a trávit společně čas. „Nový výstup by neměl být zaměřen pouze na obchodní činnost,“ přibližuje záměr jeden z organizátorů Igor Kovašević z Centra pro středoevropskou architekturu.

Čtyřpodlažní vestibul, který bourá hranice a konvence z pera architektů Dílny.
Autor: Dílna

Česká kancelář Atelier bod architekti navrhla náměstí sahající od vestibulu metra až k tramvajím, kancelář Dílna až čtyřpatrový otevřený prostor nad stanicí. Jeden z návrhů mají „na svědomí“ také architekti Ehl&Koumar, kteří navrhli čtyřpatrový „renesanční“ vestibul: „Pro nás to nebude pouze výstup z města. Je to brána do téhle čtvrti. Chtěli jsme spojit funkci dopravní s veřejnou a kulturní,“ říká Tomáš Koumar a doplňuje ho jeho kolega Lukáš Ehl: „Mělo by to být místo, kde se cestující z metra můžou zastavit. Najdou tady, co potřebují vědět, a dokážou se rychle zorientovat,“ jmenuje hlavní cíle.

Do akce se zapojilo rovněž Studio Federico Díaz původem argentinského výtvarníka a francouzská kancelář SUD Architectes, která přidala do okolí stanice zeleň a vytvořila nový vestibul.

Zákaz stavění v Holešovicích

V budoucnu tuto oblast Holešovic čeká rozvoj a nová výstavba, vestibul metra Nádraží Holešovice je ale zatím problematické rekonstruovat – na oblast kolem výstupu z metra se totiž vztahuje stavební uzávěra a situaci komplikují i složité vlastnické vztahy. Okolní pozemky vlastní několik subjektů: Dopravní podnik, Správa železniční dopravní cesty, Magistrát hl. m., Praha 7 a Karlín Group.

„Ve spolupráci se školami, investory, kteří tady postavili nějaké nové budovy, můžeme dělat malé změny, které prostoru pomohou, a tahle akce je nastartování debaty o tom, jak má vypadat vestibul metra a jak má vypadat to, co tady bude stát,“ říká radní Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Video
Video se připravuje ...

Architekti Ehl&Koumar mluví o svém „renesančním“ návrhu vestibulu. Jiří Marek

Fotogalerie
15 fotografií