Schodiště v parku Folimanka, které vede k Nuselskému mostu, je měsíc od měsíce v horším stavu. „Člověk aby se bál, kam šlape. Tady není radno koukat do mobilu, ještě byste si zlomili nohu,“ konstatoval stav schodiště místní obyvatel Dominik, který tudy prochází denně. 

Pozor, kam šlapete!

Při cestě ze schodiště do Nuselského údolí teď chodci narazí na řadu procvakávajících schodů, které jsou značně podemleté (viz foto), i na dva utržené, které je třeba obejít. „To je tady v jednom kuse,“ zmiňuje obyvatelka Vinohrad Klára. Uvolněné schodnice se průběžně opravují, celkový stav schodů je ale tristní.

Provádíme zde jen provizorní opravy. Poslední schodnice byla opravena před 14 dny,“ potvrdila Praha 2 stížnosti místních na neustálé odpadávání schodů. To je dle města způsobeno nefunkčním odvodněním.

Video
Video se připravuje ...

Schodiště na Folimance čeká velká oprava. Eva Fornálová

Konec padajících schodů

A jelikož provizorní rekonstrukce nejsou efektní, Praha 2, která má schodiště ve své správě, plánuje kompletní přestavbu. „Je zpracovaná projektová dokumentace na opravu celého schodiště, v současně době probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby,“ prozradila tisková mluvčí městské části Martina Klapalová. Předpoklad uzavření smlouvy odhaduje radnice do poloviny srpna. Lhůta výstavby lepších schodů by pak měla trvat asi šest měsíců.

V posledních měsících došlo navíc k rozpadání nejen schodiště, ale také okolních zídek. „V rámci zpracovaných plánů je i oprava zídek a samozřejmě obnova odvodnění,“ slibuje Klapalová. Předpokládané náklady stavby město vyjdou na 12 milionů korun. Jak bude nové schodiště vypadat, bude známo až po ukončení zadávacího řízení a po podpisu smlouvy o dílo. O vývoji situace vás budeme informovat. 

Fotogalerie
16 fotografií