Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dělat Harleye jinde? Nikdy! Trump kritizoval výrobce motorek za přesouvání do Evropy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. června 2018
14:34

Americký prezident Donald Trump ostře vystoupil proti výrobci motocyklů Harley-Davidson, terčem kritiky se americká firma stala poté, co oznámila, že přesune výrobu určenou pro Evropu z USA do zámoří. Důvodem jsou evropská cla na výrobky dovezené z USA, která zavedla Evropská unie v reakci na cla za dovoz oceli a hliníku, které prosadila Trumpova vláda, informovala stanice BBC.

Společnost Harley-Davidson své zákazníky však ujistila, že kvůli clům uvaleným nechystá zvýšit ceny, i když se zvýší její náklady. Trump své překvapení nad jednáním firmy vyjádřil na Twitteru. „Bojoval jsem za ně, překvapujeme, že jsou prvními, kteří to vzdávají,“ napsal. „Harley-Davidson by neměl být vyráběn jinde. Nikdy!“ dodal.

Věrní motorkáři

Podle vyjádření podniku Harley-Davidson ztíží clo zákazníkům možnost pořídit si jeho výrobky a poškodí jejich prodejce. V anketě mezi nadšenci pro tuto značku na hamburských Dnech Harleye umístěné na webu magazínu Der Spiegel nicméně potenciální zákazníci uvádějí, že by si vytouženou motorku dopřáli i přes vyšší cenu.

EU je nyní se Spojenými státy v obchodním sporu, protože Washington zavedl cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. Jelikož se záležitost nepodařilo vyřešit, začala EU od minulého pátku uplatňovat clo 25 procent na dovoz některého zboží z USA. Terčem nových cel jsou výrobky z oceli a hliníku, zemědělské produkty a různé další zboží, mimo jiné džíny, whiskey nebo právě motocykly.

V reakci na ochranná cla EU prezident Trump v pátek na Twitteru pohrozil EU dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranářská opatření proti Spojeným státům.

Obrat Harley-Davidson

Společnost vyčísluje dodatečné náklady na zbytek letošního roku mezi 664 a 997 miliony korun. Evropské clo na dovoz jejích věhlasných motorek vyráběných v USA se totiž zvýšilo na 31 procent z původních šesti procent. Harley-Davidson loni v Evropě prodal téměř 40.000 svých strojů. To staví jeho evropský trh na druhé místo za domovské USA. Cena jedné motorky se zavedením cel podle firmy zvýší v průměru o téměř 49 tisíc korun.

Legendární americká motorkářská značka loni prodala v České republice rekordních více než 500 motorek, což je podle firmy nejvyšší číslo od uvedení značky na český a československý trh v roce 1924. Harley-Davidson má od roku 2011 továrnu v Indii a motorky montuje také v Brazílii, výrobnu staví i v Thajsku. Přenos produkce mimo území USA v minulosti kritizovaly americké odborové svazy.

Praha 5. – 8. července hostí oslavy 115. výročí Harley Davidson.

Zobrazit celou diskusi