Prostřednictvím advokáta právnička Markéta Jančurová navrhla, aby jí soud přiznal za období od 29. září 2015 do 22. března 2017 na alimentech dohromady 1,5 milionu korun.

Původně přitom žalovala bývalého muže na výživném o 3 miliony korun. Ve hře je ale ještě majetkové vypořádání, kde jde o další miliony…

„Oba dva soudní řízení poškozuje, i psychicky. Jsme ochotni smír uzavřít. Chceme se dohodnout,“ prohlásil advokát Jančurové Zdeněk Joukl (37).

Radim Jančura ale přímo v soudní síni dohodu striktně odmítl. „Případ je velmi mezní. Oba jsme v nejlepším věku a profesně na výši. Jsme zdraví a jsme oba schopni generovat nadstandardní příjmy. Manželka nemá právo na žádné výživné. Její životní úroveň byla stejná jak před rozvodem, tak po něm,“ prohlásil. Připustil, že jeho „ex“ má každopádně právo na majetkové vyrovnání. „Společné jmění manželů však bude řešit jiný soud,“ zdůraznil.

Exmanželé nemají pro sebe dobrého slova

Soudkyně Miroslava Šebelová se naposledy snažila exmanžele přimět k dohodě. Dala jim dokonce čtvrthodinovou přestávku před soudní síní. Tam si mohli svá stanoviska naposledy vyříkat. Radim a Markéta Jančurovi spolu ovšem neztratili ani slovo. Každý se během přestávky radil na jiném konci chodby se svým advokátem.

Chce pět milionů

Oba manželé přesto konstatovali, že ani po tomto částečném zpětvzetí žaloby o výživném není dohoda možná. Jančura je totiž přesvědčen, že jeho bývalá žena nemá právo na výživné manželky. „Vypořádání společného jmění je věc odlišná. Nejsem ochoten jakoukoliv částku na výživném do něj zahrnovat,“ prohlásil.

„Nám je jedno, z jakého titulu peníze přijmeme, jestli v rámci výživného nebo společného jmění manželky,“ reagoval advokát Markéty Jančurové. Exmanželka totiž požaduje po Jančurovi dohromady pět milionů korun.

Jančurovy čeká „finanční striptýz"

Soudkyně vzápětí exmanžele vyzvala, aby přesně doložili své majetkové příjmy, kterými ve sporu operují. Jančurová musí do koruny doložit své příjmy i své běžné výdaje, které uváděla, tedy 90 000 korun měsíčně. „Musí doložit i své docházky na terapie k lékaři, v období, kdy po rozchodu nemohla pracovat. Je povinna přesně specifikovat své příjmy v době trvání manželství,“ řekla soudkyně.

Stejně tak zavázala k finančnímu striptýzu Jančuru. „Musí doložit, jaké jsou jeho celkové příjmy jako fyzické osoby, zda k nim využívá třeba benefity plynoucí z firem, například plateb za pohonné hmoty nebo užívání automobilů, musí žalovaný rovněž podrobně doložit,“ konstatovala soudkyně.

„Když jsme byli spolu, každý jsme vydělávali asi 160 000 korun měsíčně. Ve společné domácnosti jsme přitom nikdy nežili,“ řekl Blesku Jančura. Svůj měsíční příjem přitom u soudu ohodnotil po odečtení pravidelných výdajů (jako je například plyn, inkaso, hypotéku, alimenty na dceru, alimenty první ženě, leasing na auta..) na 20 000 korun měsíčně.