Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Manželé obvinění z vraždy sběratele Evžena (†50): Obvinění za dalších ohavných zločinů

Autor: ČTK - 
26. června 2018
12:32

Hradecká policie rozšířila trestní stíhání manželského páru (26 a 29) ze Semilska o další zločiny. Manželé byli dosud obviněni z loupežné vraždy padesátiletého sběratele mincí Evžena, jehož tělo bylo nalezeno 14. srpna na poli u Lázní Bělohrad na Jičínsku, a z nedovoleného ozbrojování a z dvojnásobného pokusu o vraždu třicetiletého muže. 

Další obvinění se týká dvou připravovaných vražd, řekla ČTK Lenka Burýšková z hradecké krajské policie. Oběťmi měli být dva muži, které si manželé vytipovali na internetu. "První případ se stal loni v květnu, kdy na odlehlé místo poblíž hřbitova v katastru Lázní Bělohrad chtěli vylákat devětačtyřicetiletého muže pod záminkou prodeje sběratelských věcí z druhé světové války. Oběť měli v úmyslu usmrtit a odcizit peníze. Na domluvenou schůzku se ale muž nedostavil, protože mu policisté shodou náhod odebrali řidičský průkaz, a nemohl tak řídit a ze schůzky se omluvil," uvedla Burýšková.

Druhý případ se podle policie stal za dva měsíce poté, co koncem července 2017 zkontaktovali osmatřicetiletého sběratele poštovních známek. Podle kriminalistů i tuto oběť chtěli usmrtit a okrást. "Tohoto muže měli v úmyslu vylákat do lesa na odlehlé místo u Lázní Bělohrad a nabídnout mu k prodeji smyšlené poštovní známky. Nic netušící muž si však zachránil život, neboť jim po telefonu sdělil, že u sebe nemá peníze," uvedla Burýšková. Obviněným řekl, že peníze si z bankomatu vyzvedne, až si prohlédne zboží.

"Manželé se proto na místo schůzky nedostavili a od svého jednání upustili," řekla Burýšková. Podle ní policie v nejbližších dnech kauzu ukončí návrhem na podání obžaloby. První obvinění, které manželé vyslechli, bylo v září za vraždu padesátiletého muže z Prahy, jehož tělo bylo nalezeno v srpnu na poli u Lázní Bělohrad. Muže manželé podle kriminalistů zastřelili poté, co ho vylákali na opuštěné místo, a pak mu ukradli několik desítek tisíc korun. Čin se stal v autě za jízdy poblíž místa, kde se později našlo tělo, řídil muž (29), střílela žena (26). Zásahová jednotka je zadržela 5. září.

Později policie obvinění manželů rozšířila o dvojnásobný pokus o vraždu třicetiletého muže z roku 2016, kterého jejich komplic předtím pojistil pro případ úmrtí tak, aby z toho obvinění měli peníze. Jejich komplic byl také obviněn z pokusu o vraždu. Své činy chtěli maskovat jako dopravní nehodu. Třicetiletý muž, kterého manželé chtěli podle policie zabít, při obou pokusech o vraždu neutrpěl závažná zranění. V případě prokázání viny manželům hrozí 15 až 20 let vězení nebo trest výjimečný.

Monikay ( 26. června 2018 14:45 )

Noví Stodolovi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání