Firma navíc ani nezačala se zalesňováním vzniklých holin. Učinit tak měla do konce loňského roku. Spor trvá už několik let a nyní ho řeší soud.

„Společnost se v souvislosti s pokutou obrátila na soud. Uhrazena tedy není,“ řekl ředitel ostravského inspektorátu ČIŽP Karel Kozubek. Inspektoři rozsáhlé a podle ČIŽP nezákonné kácení lesa, klučení pařezů a odstraňování půdy v ochranném pásmu CHKO Beskydy odhalili v roce 2012.

Firma, po jejímž jednateli Radomíru Prusovi policie několik let pátrala kvůli podezření z dotačních podvodů, se bránila tím, že kácela les napadený kůrovcem. „Je to normální kůrovcová těžba, kterou jsem naopak povinen dělat,“ řekl Prus v únoru 2013.

Pokutu ve výši 3,2 milionu korun inspekce uložila předloni. Podle Kozubka měla firma povinnost začít se zalesňováním holiny. Několikrát už ale požádala o odklad.

Pokuty za 11 milionů

Inspektoři ostravské pobočky ČIŽP loni provedli 1705 kontrol, o 75 více než v roce 2016. Uložili 284 pokut dohromady za víc než 11 milionů korun. Nejvyšší pokutu - 1,9 milionu korun - podle Kozubka ve splátkách platí bruntálský podnikatel Jiří Čížek. Podle inspekce se řádně nestaral o mladý les. Neochránil stromky před zvěří a ta velkou část vysazených dřevin zničila.

Oproti roku 2016 počet udělených pokut klesl. Vyšší ale byla celková suma. „V roce 2016 jsme udělili 315 pokut v souhrnné výši přesahující 10 milionů korun,“ uvedl ředitel ostravského inspektorátu ČIŽP Kozubek.

VIDEO: Podívejte se na šokující záběry. Největší lesní kalamita v dějinách Česka: Jeseníky přichází o lesy.