Nesmírně hluboce na ni zapůsobil nápis na kostele ve Višňové. „První den, když jsem tam přijela, a procházeli jsme si tam ta místa, tak jsem si všimla, že tam bylo napsáno: Hodiny odbíjejí i tvůj čas. Pamatuj na konec!“ vzpomínala herečka v knížce z edice Blesk Extra, jež vyšla ke 40 letům od prvního uvedení Chalupářů. Včera večer pak tentýž seriál coby pilíř svého letního vysílacího schématu začala znovu reprízovat Česká televize.

„Tenkrát samozřejmě pro mě představa konce byla hodně vzdálená, dnes už to tak není. Ten nápis se mi ustavičně vybavuje, vryl se mi do paměti. Je přesný pro život lidský a na konec bychom pamatovat měli,“ svěřila se herečka Blesku koncem jara 2015.

A ten její konec přišel tři roky poté – přesně 16. června 2018. Slavná herečka, v seriálu představitelka Aničky Čihákové, zemřela na selhání jater, a to asi půldruhého roku poté, co se úspěšně popasovala s nádorem tlustého střeva...

Poslední rozloučení s ní se uskutečnilo ve dvou fázích v pátek – nejprve se jí ve vinohradském divadle, jež bylo 40 let její domovskou scénou, poklonili kolegové a fanoušci, následně pak na mši v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru nejbližší rodina a přátelé.

Osudový nápis je ve Višňové dodnes! Svatostánek navíc září novotou... „Nebýt obce, tak by bylo dodneška na kostele lešení, protože tam církev opravovala šindele na věži. Hasiči se domluvili, lešení rozebrali na náklady obce. Oni to tak pomalu opravovali, že by to dělali ještě teď,“ prozradil deníku Blesk obyvatel Višňové Tonda Králík (67), který pracuje pro obec.

„A do kopule dali i nějaký záznamy, jak se to dělalo. I to průčelí kostela i nápis obec opravila,“ poznamenal důchodce a hrdý patriot vesničky. Rád také vzpomíná na setkání s Aničkou Čihákovou. „Pamatuji si na paní Gábi, když sem přijela po letech na oslavy výročí seriálu. Byla to úžasná, usměvavá a strašně moc milá žena,“ řekl pan Králík o Vránové.

VIDEO: 11x ženatý režisér Karel Weinlich o zesnulé Vránové (†78): Byla mou první...

Video
Video se připravuje ...

11x ženatý režisér Karel Weinlich o zesnulé Vránové (†78): Byla mou první... Hana Höschlová, Jan Jedlička

VIDEO: Pohřeb Gabriely Vránové (†78): Její milovaný klobouk ležel před rakví…

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Gabriely Vránové (†78): Její milovaný klobouk ležel před rakví… Blesk TV

Fotogalerie
111 fotografií