Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V ČEZ končí přítel Drahoše i Sobotkův muž. Manažeři místo milionů nedostali nic

Autor: ČTK, simao - 
23. června 2018
11:30

Valná hromada firmy ČEZ trvala více než 14 hodin. Šlo o nejdelší valnou hromadu ČEZ, jednání začalo v pátek v 11 hodin. Rozhodla o tom, že stejně jako v loňském roce vyplatí ČEZ svým akcionářům dividendu 33 korun za akcii, díky čemuž bude rozděleno 17,8 miliardy korun z loňského zisku. Stát pak získá dalších 13 miliard korun. Zkrátka přišlo vedení firmy, které si chtělo rozdělit 21 milionů, ale na návrh ministerstva financí z toho sešlo. Ke změnám dochází v dozorčí radě ČEZ. Končí její předseda a další dva členové.

V dozorčí radě energetické společnosti ČEZ končí její předseda a někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes. Pačese zachytili fotografové letos v lednu v družném rozhovoru s jiným bývalým akademikem, prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem.

V dozorčí radě nebudou pokračovat ani Robert Šťastný, který býval označován za nominanta KDU-ČSL, a Petr Polák, který podle médií platil za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V noci o tom rozhodla valná hromada firmy.

Novými členy rady byli zvoleni bývalý člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal, šéf odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí Karel Tyll a bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Otakar Hora, který byl dříve také zodpovědný za provozní řízení společností poradenské skupiny KPMG v České republice.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání resortu. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, loni činil 20,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více.

Boj o vliv: Babiš chtěl posílit?

Nominaci Tylla a Lízala ministerstvem financí minulý týden schválil vládní výbor pro personální nominace, Hora dosud působil v ČEZ ve výboru pro audit. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí v Sobotkově vládě uvedl, že na základě tehdejších koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci byli nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL. Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že Babiš chce svůj vliv v ČEZ navýšit.

Například loni v lednu nynější premiér uvedl, že zástupci ministerstva financí v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva ČEZ na další čtyři roky Daniela Beneše.

Dozorčí rada ČEZ mimo jiné volí a odvolává členy představenstva firmy. Generálního ředitele pak volí představenstvo. Týdeník Respekt tento týden uvedl, že vůči Benešovi jsou v dozorčí radě společnosti loajální čtyři zástupci zaměstnanců. Další čtyři místa jsou obsazena lidmi nominovanými v minulosti z ministerstva financí, tedy s požehnáním Babiše, napsal Respekt. „Pokud by Babiš chtěl dostat ČEZ pod kontrolu, potřeboval by ke svým čtyřem nominantům ještě další tři,“ podotkl týdeník.

Beneš jednal na Hradě se Zemanem i Babišem

Respekt dodal, že při rozdělení míst nicméně premiér bude muset přihlédnout k tomu, že o místa v ČEZ mají zájem také ti, jejichž podporu potřebuje pro vznik nové vlády, kterou by mělo sestavit hnutí ANO se sociálními demokraty s podporou komunistů.

Beneš s Babišem jednali minulý týden na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Generální ředitel ČEZ po jejím skončení uvedl, že tématem schůzky byla budoucnost české a evropské energetiky. Beneš letos v lednu podpořil Zemana při znovuzvolení hlavou státu přítomností v jeho volebním štábu. K účasti generálního ředitele firmy ve štábu ČEZ už dříve uvedl, že ji nelze považovat za politicky angažované jednání.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s prezidentem Zemanem v elektrárně Ledvice u Bíliny Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s prezidentem Zemanem v elektrárně Ledvice u Bíliny | ČTK

Mezi akcionáře míří 17,8 miliardy

Valná hromada ČEZ přitom rozhodla i o další záležitosti. Svým akcionářům vyplatí stejnou dividendu jako loni – 33 korun za akcii před zdaněním. Rozhodlo se o tom také v noci z pátku na sobotu. Mezi akcionáře bude rozděleno 17,8 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 13 miliard korun. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 28. červen.

Účastníci valné hromady nejprve zamítli návrh představenstva společnosti, který kromě výplaty dividendy 33 korun za akcii žádal také výplatu tantiém pro vedení firmy v celkové výši 21 milionů korun. Následně byl schválen protinávrh ministerstva financí. Resort navrhoval dividendu ve stejné výši, s odměnami pro představenstvo a dozorčí radu ČEZ však nepočítal.

Postaví v Dukovanech nový blok?

Tantiémy nebyly vedení společnosti vyplaceny ani v předcházejících třech letech. Vedle hlasování o změnách v dozorčí radě společnosti si akcionáři vyslechli také informace o zvažované transformaci firmy.

Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž však už dříve uvedl, že akcionáři dostanou pouze informaci, proč se toto téma zvažuje a diskutuje, o žádném návrhu se hlasovat nebude.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

marmat ( 23. června 2018 23:21 )

protože by tam psali stejné ubožárny/nenázory všichni trollové.........

agfor ( 23. června 2018 19:34 )

Seš bílej Čech ? Seš, tak víš, co máš dělat. Kdybys byl cikán, tak se tě to nebude týkat.

marmat ( 23. června 2018 17:58 )

Tady přece máme"milenku"syrského prezidenta a tou je MOSKVA !!!

marmat ( 23. června 2018 17:14 )

Jak NÁDHERNÁ A UKLIDŇUJÍCÍ JE DISKRÉTNOST PREMIÉRA ve styku s medii !!! žádné drby a zoufalé komentáře...natož napadání konkurentů, oponentů a intrikánů, kterých neubývá !!! Dává jim školení o politické KULTUŘE v praxi !!!

marmat ( 23. června 2018 17:10 )

Intriky doběhly TRPASLÍKY z PS jako nejrychlejší zákon karmy...Ten funguje, ale NĚKDY ne hned...Tady je to DO ROKA A DO DNE jako u Lomikarů !!!

Zobrazit celou diskusi