Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stavba rodinného domu v pražské Dubči vyvolává emoce: Vjezd do garáže přes lípu?

Autor: Kateřina Baranová - 
22. června 2018
06:00

Velké emoce vyvolává mezi obyvateli pražské Dubče boj o lípu. Zdravému stromu podle nich hrozí pokácení jen proto, že stojí přímo před vjezdem do garáže u právě dostavovaného domu. Na první pohled by bránila autům dostat se dovnitř. Podle stavebního úřadu je vše v pořádku.

V Dubči si to ale lidé nemyslí. „Ten člověk se rozhodl postavit nejdřív garáž a pak »vyřešit« strom,“ okomentoval situaci na sociální síti starosta Dubče Jaroslav Tošil. Místní obyvatelka Radana Prachtová má také obavy, že se lípa dřív nebo později kvůli umístění garáže pokácí. Vždyť kdo by chtěl mít garáž, do které se nedá přímo vjet. „Vadí mi, že zdravý strom, který tam stojí několik desítek let, může tak padnout jen kvůli aroganci stavitele a neschopnosti úředníků tomu zabránit,“ svěřila se žena.

„Stavba je řádně povolena a není v kolizi s dřevinami vyžadujícími povolení kácení,“ vysvětlila Blesku Petra Dohnalová, referentka stavebního odboru Prahy 15, pod kterou Dubeč spadá. Vjezd na pozemek je podle dokumentace stavby řešen severně od zmiňovaného stromu. „Do garáže, která je vůči vjezdu posunuta jižním směrem, následně vozidla zajíždí až na pozemku stavby, mimo dřevinu,“ dodala úřednice.

Když se člověk ale podívá na prostor mezi plotem a vjezdem do garáže, což je asi dva metry, jasně vidí, že tudy by cesta pro auto byla neprůjezdná a že »ideálním« řešením pro vjezd je poražení stromu.

Kácení není jen tak

„U takhle velkých stromů se rozhoduje, jestli zájem je adekvátní, nebo ne. V případě vykácení se musí na základě vyčíslení hodnoty stromu zajistit náhradní výsadba. Na to existuje metodika ochrany přírody, podle které se hodnota určuje,“ vysvětlil pracovník Českého svazu ochránců přírody.

Co říká majitel domu

Jestli vlastník pozemku Jan B. zažádá o pokácení stromu, zatím neví. „Vjezd jsme ještě neřešili, budeme vybírat z několika variant,“ řekl. Podle něj je také možnost vjet na pozemek jinudy. Ale co do garáže?

Video: Ďáblice se pyšní spoustou zeleně, Praha 8 to chce zachovat. Podle IPRu se zahušťování sídlišť neplánuje.

elopapx ( 23. června 2018 10:19 )

Já myslím,že tam normálně vjede. A v celé záležitosti je klasická ZÁVIST. Fuj pane redaktore a udavači(čko). Doporučuji seznámení s jistou paní Strakovou z Merklína.To je špička v oboru pomluv ,drben a závisti. Však jí děti říkali nesmrtelná teta...

agfor ( 22. června 2018 15:50 )

Podle úřadu je to v pořádku. Je jasné, že na úřadech sedí nesvéprávní blbci.

Znalecpomeru ( 22. června 2018 15:01 )

Stavebni urad prahy 15 je znam tim ze nedodrzuje ani zakony ani predpisy a dela si co chce. Nekolik kauz se uz resilo i v televizi a kolik je asi tech o kterych se nikde verejne nepise?

KontraZeman ( 22. června 2018 14:20 )

Omyl, konkrétně závistivci se vždy rekrutovali z řad venkovanů, kteří si přáli, aby sousedovi chcípla koza. V Praze je stejně víc, než 50% náplavy a většina z nich na Prahu nadává a stejně se sem cpou. Tuneláři a zloději jsou jiný případ a žijí všude.. bohužel!

Hajny ( 22. června 2018 09:48 )

Ano máte pravdu, proč by měl náš národní strom padnout jen kvůli človeku, ale je úžasná věc, že řešíme najednou jeden strom, ale že se vykácelo za minulí rok 5 mil m3 kůrovcového dřeva to už nikoho nezajímá. Všichni jsme rádi, že máme čím topit, ... Pojte se tedy zaměři na ochranu ne jednoho stromu, ale celých smrkových porostu.

Zobrazit celou diskusi