Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smrt mladé malířky Michaely (†35): Po nadějné umělkyni zůstal syn (3)

Po dlouhé nemoci zemřela umělkyně Míša (†35). Zůstal po ní malý synek.
Po dlouhé nemoci zemřela umělkyně Míša (†35). Zůstal po ní malý synek.  (Autor: Facebook, Wikipedia)
Autor: dce - 
20. června 2018
15:59

Smutná událost postihla komunitu umělců koncem minulého týdne. Uznávaná malířka Michaela Maupicová (†35) zemřela po dlouhé nemoci a nechala po sobě malého synka Teodora (3). O úmrtí mladé ženy informovala na sociálních sítích Galerie hlavního města Prahy.

Mladá maminka a uznávaná umělkyně zemřela v sobotu 16. června po dlouhé nemoci. Tragédie zasáhla zejména rodinu a blízké zesnulé Míši. Podepsala se ovšem i na umělecké komunitě, ve které byla mladá malířka dobře známá.

„Pro ty, kdo ji znali, je to těžká osobní ztráta. Nepochopitelně prázdné místo v prostoru. Pro českou uměleckou scénu je předčasný skon nadaného umělce, tvůrčí a vitální osobnosti, optimistické ve své skepsi a skeptické ve svém optimismu, vždy nenahraditelnou ztrátou,“ napsal historik umění a kurátor Petr Vaňous na Facebooku Galerie hlavního města Prahy.

Míša vystudovala pražskou Akademii výtvarných umění, nejprve ateliér Kresby prof. Jitky Svobodové a později Intermediální školu prof. Milana Knížáka. Od roku 2004, kdy se začala pohybovat na umělecké scéně, dosáhla mnoha úspěchů. „Její díla jsou zařazena v důležitých státních a soukromých sbírkách (NG, Praha; OG, Liberec; GASK, Kutná Hora; Leinemann-Stiftung für Bildung und Kunst, Berlin ad.),“ uvedl Vaňous.

„Míšo, nezapomeneme. V našich srdcích zůstáváš jako skvělý člověk a tvůrčí osobnost, s kterou byla radost spolupracovat,“ dodal.