Ačkoli jméno David Dimitri zní rusky, světoznámý provazochodec pochází ze Švýcarska. Dimitri ani není jeho pravým příjmením, ve skutečnosti se jmenuje Müller „Babička tak kdysi volávala na mého otce. Ani nevím proč,“ vysvětloval David, jak po svém tatínkovi převzal umělecké jméno, které bylo už v oboru známé. David Dimitri totiž pochází z cirkusácké rodiny, jeho tatínek je slavným klaunem. 

Pražané žasnou!

To, že má cirkusáctví v krvi, dokázal i Praze. Při vystoupení se lidé smáli i tajili dech, aby z několikametrové výšky nespadl jako švestka ze stromu. A přitom ani nezavrávoral. „Často si říkám, jejda, je mi 55, můžu to ještě nějaký ten pátek vydržet? Vydrží to moje tělo? A ono to funguje, opravdu to jde,“ smál se akrobat. V manéži se dokonce vidí i za deset let. „Vidím se, jak stavím obrovský kanón, kterým se vystřelím do vzduchu a doletím ještě dál než s tím současným. Ten jsem si také postavil sám. Jinými slovy končit se nechystám, chci si užívat život se vším všudy,“ těšil se.

Švýcarský provazochodec a akrobat David Dimitri
Autor: Eva Fornálová

Cirkusová škola mu udala směr

Před tleskajícím publikem se viděl už jako malý kluk v sedmi letech. „Ale nelákalo mě hned provazochodectví, to přišlo až při studiu na cirkusové škole, a ačkoliv tam program provazochodectví oficiálně nebyl, podařilo se mi najít učitele a vystudovat jej,“ vyprávěl.

A tak se ve 14 letech dostal do cirkusové školy. „Řekl mi, že v tom vyrůstám odmala. Že je potřeba, abych vyzkoušel něco nového,“ vysvětloval provazochodec, proč nestudoval školu otce, ale vydal se v dospívání na východ do Maďarska, kde se naučil zase něco nového. Dlouhé roky vystupoval se souborem, nyní si užívá svobody, kdy je svým vlastním pánem a může ukázat divákům vše, co je mu blízké - herectví, akrobacie, provazochodectví i hra na hudební nástroje.

Cesta, při které trne

Svou multižánrovou show, na které představuje umění, které během svého života nabyl, nakonec zakončuje procházkou nad smíchovskou náplavkou. „To je šílenství, aby nezafoukalo a nespadl,“ sledovala s hrůzou v očích seniorka Daniela umělce na tenkém laně několik metrů nad sebou. Ovšem pár desítek metrů každý večer je pro tohoto velikána jako nic. Za sebou má už několik extrémních dálek, kterým se ta smíchovská zdaleka nevyrovná.

Podívejte se na jeho chůzi v rámci festivalu Arena:

Video
Video se připravuje ...

David Dimitri se každý večer prochází nad Smíchovskou náplavkou Eva Fornálová

A jaké to je vystupovat před českým publikem? Atmosféru během vystoupení vnímá v každém státě trochu jinak. „S českým publikem se cítím dobře, je kultivované. Češi jsou při vystoupení uvolnění, reagují, respektují a umí umělce ocenit. To se mi moc líbí,“ těšil se ze zdejšího prostředí umělec, který si hodlá metropoli užít v dalších dnech po konci cirkusového festivalu Arena divadla bratří Formanů.

Jeho představení zdaleka nejsou v závěru. Pražanům se představí ještě pět večerů po sobě až do 24. června, kdy jej pro letošek můžete v metropoli vidět naposledy. Základní vstupné na Muže cirkusu stojí 550 korun. Lístky je možné objednat si online na oficiálním webu festivalu Arena tady.

Fotogalerie
25 fotografií