Jako lavina se od soboty po sociálních sítích šíří video z hlavního nádraží v Praze - a vzbuzuje přinejmenším údiv. Zachycuje totiž pracovníka úklidových služeb, jak „třídí“ odpad z košů na jednom z nástupišť. Ačkoliv jsou koše na papír, plast i směsný odpad oddělené, muž v oranžové vestě se s tím nepáře - rukou sahá postupně do všech košů a jejich obsah bez skrupulí háže do jediného připraveného černého pytle. 

„Schválně jsem nechtěl PET lahev vyhodit ve vlaku, protože jsem neměl jistotu, zda se tam odpad třídí. Čekal jsem s tím proto až na nádraží, kde jsou koše rozdělené. Tohle mě dost zaskočilo,“ sdělil Blesk.cz autor videa s pseudonymem El Ge, jenž jezdí vlakem pravidelně po trase Brno-Plzeň. Komentáře, které se pod jeho videem objevily, svědčí o podobných praktikách napříč republikou. „Viděl jsem totéž v Poděbradech,“ napsal Tomáš T. 

Na vině jsou cestující

Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která má místo „pod palcem“, se ale pracovník úklidové firmy ničím neprovinil - ba právě naopak. „Hlavní problém je v tom, že lidé na vlakových nádražích odpad netřídí. Bohužel koše na separovaný odpad používají jako koše na směsný komunální odpad,“ řekl pro Blesk.cz Marek Illiaš, mluvčí SŽDC.

To ostatně dokazuje i propírané video - je na něm vidět, že pracovník vytahuje plasty ze všech separovaných košů. „Veškerý odpad sesype do jednoho pytle, a to i z důvodu, že většinou jde o odpad kontaminovaný. Například papírové obaly jídel z rychlého občerstvení jsou mastné, znečištěné od hořčice či kečupu. Další odpad je chybně roztříděný,“ vysvětluje Illiaš, proč se odpad netřídí přímo na nástupišti, ale až následně v třídicích místnostech.

K třídění chybí motivace

V roce 2015 přitom SŽDC spolu s ministerstvem životního prostředí, Českými drahami a Národní radou osob se zdravotním postižením rozjely projekt, při němž na 508 nádraží po celé republice rozmístily 1865 nádob na tříděný odpad. Ty na zakázku vyrobila chráněná dílna. Projekt stál 24,6 milionu korun. Jde to z Operačního programu Životní prostředí,“ sdělil v květnu 2015 ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec. 

Jak je teď ale zřejmé, kýžené ovoce nepřinesl. „V začátcích projektu jsme nemohli tušit, že lidé budou třídění naprosto ignorovat. Na rozdíl od toho, kdy doma třídí odpad poctivě, jim zde zřejmě chybí motivace,“ zdůvodnil Illiaš.

Podívejte se, jak se třídí odpad na hlavním nádraží:

Video
Video se připravuje ...

Odpad na hlavním nádraží se ze separovaných košů sesype do jednoho pytle - lidé totiž netřídí. reprofoto Facebook / El Ge

Fotogalerie
4 fotografie