Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Melania proti Trumpovi? Kritizuje trhání rodin migrantů. „Vládněte srdcem,“ řekla

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. června 2018
11:05

První dáma Spojených států Melania Trumpová se zapojila do debaty o rozdělování rodin na americko-mexických hranicích. Svému manželovi Donaldovi Trumpovi a jeho vládě doporučila, aby k této problematice přistupovali „srdcem“, první dáma se nechala slyšet, že nesouhlasí s politikou „nulové tolerance“ vůči imigrantům, kterou schválila prezidentova vláda, informoval deník Telegraph.

Mluvčí první dámy Stephanie Grishamová sdělila tisku, že si první dáma přeje, aby v této otázce spolu demokraté a republikáni spolupracovali a společně dosáhli „úspěšné reformy imigračního zákona“.

Novináři komentář Melanie a její tiskové kanceláře chápou jako nepřímou kritiku politiky prezidenta Trumpa. Mnozí se ale domnívají, že naopak vyslovila podporu manželovu tvrzení, že za rozdělování rodin mohou demokraté.

Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. | reprofoto/twitter

„První dáma nerada vidí, když jsou děti oddělovány od svých rodin, a doufá, že republikáni a demokraté přijdou s nějakou uspokojivou reformou. Paní Trump věří, že země se musí řídit všemi schválenými zákony, rovněž je toho názoru, že na některé otázky se musí nahlížet srdcem,“ sdělila novinářům Grishamová.

Bushová proti Trumpovi

Grishamová dodala, že sama Trumpová do USA emigrovala, proto se rozhodla vystoupit proti nulové toleranci vůči imigrantům. Slova Trumpové nicméně sklidila velký úspěch, navázala na ně také bývalá první dáma Laura Bushová, která politiku nulové tolerance označila za „krutou“ a „nemorální“. „Láme mi to srdce,“ uvedla Bushová.

Bushová jednání vlády přirovnala k internaci Američanů japonského původu za 2. světové války. „Cením si snahy vlády posílit a zabezpečit naše mezinárodní hranice, ale nulová tolerance vůči uprchlíků? To je kruté,“ napsala ve sloupku pro noviny Washington Post. „Americká vláda by neměla zavírat děti do klecí na hranicích a plánovat, jak je umístí do pouštních měst okolo El Pasa,“ dodala.

Během posledních 6 týdnů, kdy platí politika nulové tolerance, bylo na hranicích odebráno od jejich rodin více než 2 tisíce dětí, číslo potvrdil americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Podle zákona jsou dospělí nelegální uprchlíci zadrženi a souzeni za nepovolený vstup na území USA, jejich děti jsou jim odebrány a poslány do azylových domů.

Děti v klecích

Rozdělování rodin vyvolalo značnou kritiku z řad veřejnosti, demokratů, ale i republikánů či zahraničí, zvláště když se ukázalo, že stovky dětí jsou držené ve skladišti supermarketu Walmart v Texasu. Hraniční policie dovolila tisku krátce nahlédnout do míst, kde zadržují odebrané děti.

Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. | reprofoto/twitter

Ve starém skladišti na jihu Texasu čeká na svůj osud několik stovek dětí. Policie je umístila do klecí vyrobených z pletiva. V jednom kotci se nachází 20 dětí, policie jim poskytla pitnou vodu, jídlo a místo dek a spacích pytlů mají děti izotermické fólie. Děti se musí postarat samy o sebe.

Trumpova strategie

Trumpova politická poradkyně Kellyanne Conwayová prohlásila, že „nikdo o rozdělování rodin nestojí“. „Jako matka a katolička, jako někdo se svědomím, vám můžu říct, že se toto nařízení nikomu nelíbí. Kongres však tento zákon schválil, pokud se jim nelíbí, musí ho změnit,“ uvedla Conwayová.

Bílý dům, stejně jako Kongres, hledá viníka, který se o přísný zákon zasadil. Prezident ukázal prstem na demokraty. Ti společně s několika republikány viní Bílý dům. Mnozí spekulují, že Trump využívá děti migrantů jako páku na demokraty, aby souhlasili s řešením migrační otázky a stavbou zdi na hranicích s Mexikem. Conwayová to ale odmítá. V úterý bude Trump o zákonu znovu rokovat s republikány v Kongresu.

yokky ( 20. června 2018 20:53 )

no to by dopadlo.....mr Trump super...nic lepsiho jsi nemohl udelat....👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

klara23_ ( 18. června 2018 15:47 )

ach jo, tady je někdo nejen ubožák ale i hlupák na druhou! rasa a víra v islam spolu vubec nesouvisí (v islam - stejne jako treba ve krestanstvi) veri ruzne rasy, národy. Melanie je Slovinka (ne treba Bosenka), ve Slovinsku je asi tolik muslimů jako u nás a asi 2x víc křestanů....a do tretice naprosta vetsina bezencu co jdou do USA nejsou muslimove!....takze Melanie, bílá slovanská Slovinka původem z krestanske zeme se (lidsky) zastavá prevazne hispánských (jina rasa nez jeji) krestanu.

sores ( 18. června 2018 13:53 )

Melanie se zastává své rasy, je přeci také muslimka!

Zobrazit celou diskusi