Atentátem na Heydricha to začalo, přestřelkou v Resslově ulici to skončilo. Hrdinný příběh parašutistů z operace Anthropoid dodnes vzbuzuje obdiv a úctu za to, co dokázali a za jakou cenu. I letos, na den přesně, se v pondělí uskutečnila pieta na počest sedmi parašutistů, kteří nacismu vzdorovali se zbraní v ruce až do konce.

Veřejnost se zajímala o minulost

Účast byla letos velmi hojná. Slavnostnímu aktu pokládání věnců ke zdem pravoslavného chrámu přihlíželo více než sto zájemců. A zdaleka se nejednalo jen o běžné kolemjdoucí. Událost měla o to slavnostnější punc, že při ní byly slavnostně odhaleny kovové destičky v chodníku na rohu ulic Resslovy a Václavské ulice.

Kovové destičky, které z iniciace historika Pavla Kmocha a badatele Jiřího Padevěta nechala radnice Prahy 2 umístit, odkazují na přesná místa, kde spočinula mrtvá těla sedmi parašutistů a jednoho příslušníka domácího odboje - Jana Milíče Zelenky. Destičky zdarma instalovala firma DAP.

Zrcadlo protektorátní veřejnosti

„Jakákoliv připomínka našich národních hrdinů je dobrá, speciálně když se to týká konkrétního místa,” uvedl pro Blesk.cz první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček, nynější poslanec za ODS. „Je dobře, že stále překonáváme vlnu zapomínání, která zde byla za komunistického režimu. Stále vůči těmto hrdinům máme velký dluh,” dodal Žáček.

Video
Video se připravuje ...

Naproti pravoslavnému chrámu sv. Cyrila a Metoděje odhalili v pondělí osm destiček padlých bojovníků proti nacismu. Je mezi nimi sedm parašutistů a jeden příslušník domácího odboje. David Zima

Podle Žáčka parašutisté nastavovali zrcadlo protektorátní veřejnosti. „Položili život za naši svobodu, za obnovu naší státnosti,” upřesnil. Zároveň i ocenil to, že se připomíná více hrdinů, než jen Jozef Gabčík s Janem Kubišem.

„Skupina Anthropoid byla sice dvoučlenná, ale ve svém posledním boji bojovali spolu s dalšími příslušníky jiných výsadků pod velením nadporučíka Opálky,” líčí Žáček. „Je navíc symbolické, že spolu s nimi zde před 76 lety ležel i příslušník domácího odboje, Zelenka. Bez odhodlání a úsilí domácího odboje by se atentát na Reinharda Heydra nepovedl.”

K čemu došlo před 76 lety?

27. května roku 1942 provedli českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy Reinharda Heydricha. Na pachatele atentátu uspořádali nacisté doslova štvanici, jíž padlo za oběť mnoho lidí, kteří byli do příprav atentátu nějak zapojeni, i mnoho nevinných.

Oba účastníci operace Anthropoid se nacistickým ozbrojeným silám skrývali necelý měsíc v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, dokud je jeden z jejich spolubojovníků, Karel Čurda, „neudal“. Poslední marný boj svedlo „sedm statečných“, krom Gabčíka a Kubiše to byli Josef Bublík, Jan Hrubý, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc a Josef Valčík v kryptě chrámu. Jejich jména, spolu s Janem Milíčem Zelenkou nyní ponese protilehlý chodník.
Fotogalerie
74 fotografií