Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Už s tou ženou nemůžu pracovat.“ Merkelové se otřásá koalice kvůli migrantům

Autor: ČTK - 
17. června 2018
11:21

V Německu se dál vyostřuje spor o vracení běženců z hranic. Ministr vnitra Horst Seehofer podle listu Welt am Sonntag dokonce kolegům z Křesťanskosociální unie (CSU) řekl, že už s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) nemůže dál pracovat. Deník Bild zase informoval, že Merkelová plánuje uspořádat summit zemí Evropské unie, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí. Konat by se podle listu měl ještě před vrcholnou schůzkou šéfů vlád zemí EU, která připadá na 28. a 29. června.

„Už s tou ženou nemůžu pracovat,“ řekl podle Welt am Sonntag Seehofer ve čtvrtek hned dvakrát na schůzce se členy vlády za jeho CSU.

Jeho nezvyklá slova odrážejí vyhrocenou situaci mezi ním a Merkelovou i sesterskými stranami CSU a CDU, které řeší spor o to, jestli vracet rovnou na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiné zemi EU, ve Švýcarsku nebo Norsku.

Zatímco Seehofer a jeho CSU takový postup - který přitom není součástí koaliční smlouvy - prosazuje, Merkelová je proti s odkazem na to, že by neodpovídal právu Evropské unie. Kancléřka, která na vrcholu migrační krize v roce 2015 zaujala vůči běžencům vstřícný postoj, by ráda našla evropské řešení tohoto problému, na to ale Seehofer nechce čekat.

Kvůli sporům mezi Merkelovou a Seehoferem ohledně navracení migrantů z hranic se v Německu otevřeně mluví o vládní krizi. „Nikdo v CSU nemá zájem svrhnout kancléřku, zrušit spojenectví CDU/CSU nebo rozbořit vládní koalici (se sociálními demokraty),“ citovala agentura DPA Seehofera. Podle části pozorovatelů ale Seehoferova strana spor cíleně hrotí. Ti soudí, že CSU chce jen bodovat před podzimními zemskými volbami v Bavorsku, v nichž jí část hlasů podle všeho sebere protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD),

Ustoupit zatím nechce ani Merkelová. Deník Bild uvedl, že se chystá o řešení migrační krize radit s Řeckem, Itálií nebo Rakouskem. To však v neděli mluvčí kabinetu popřel.

Video  Václav Klaus k Merkelové kvůli uprchlíkům: „Možná ji osvítil duch svatý“  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...